Shutterstock

Disse almindelige madvarer kan forebygge skrøbelighed hos ældre

Forskere peger på en hidtil overset gruppe fødevarer, der effektivt kan bremse svækkelse i alderdommen - og som findes i stor set alle supermarkeder.

Træthed, svindende muskelstyrke og større risiko for hospitalsindlæggelser, som det kan være svært at komme sig over.

Aldersbetinget skrøbelighed bliver stadig mere almindeligt og skønnes i dag at ramme mellem 10 og 15 procent af den aldrende befolkning på over 65 år.

Kostrådene til forebyggelse af tilstanden har hidtil primært fokuseret på, at ældre skal huske at indtage masser af proteiner.

Men nu peger en gruppe forskere fra Harvard Universitet på en overset gruppe af fødevarer, der ser ud til effektivt at kunne bremse aldersbetinget skrøbelighed.

Den gode nyhed er, at de fleste af de fordelagtige madvarer står på supermarkedets hylder året rundt.

"An apple a day..."

Nøglen til at bremse den aldersbetingede svækkelse er ifølge forskerne flavonoler - en type af naturligt forekommende plantepigmenter, som bl.a. findes i en række frugter, grøntsager og urter.

Det er især den type flavonol, der kaldes quercetin, som ser du til at være én af de allervigtigste komponenter i forebyggelsen af skrøbelighed hos ældre.

© Shutterstock

Hvad er flavonoler?

Det fremgår af en undersøgelse bragt i American Journal of Clinical Nutrition.

Undersøgelsens resultater bygger på en kohorte, altså et observationsstudie, med data fra 1701 personer, der blev fulgt over en årrække.

Og ifølge forskernes resultater viste det sig, at bare 10 milligram flavonoler per dag mindskede risikoen for skrøbelighed med 20 procent.

Det svarer til at spise et almindeligt, middelstort æble.

Der er derfor god grund til at tage det engelske ordsprog “an apple a day keeps the doctor away" ganske bogstaveligt, lyder det fra forskerne i en pressemeddelelse.