Shutterstock
Soevn

Disse fødevarer ser ud til at kunne øge risikoen for psykiske problemer

Australske forskere har analyseret tal fra mere end 20.000 mennesker og måske gjort en vigtig opdagelse.

Koncentrationsbesvær, nedsat appetit og en tung dyne af tristhed og manglende energi.

Depression er en af de mest udbredte psykiske lidelser på verdensplan og symptomerne kan være mange og forskellige.

Det samme kan årsagerne til, at vi rammes af sygdommen. Og nu har et hold af forskere fra Australien måske fundet endnu en - i den mad vi indtager.

I undersøgelsen, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Journal of Affective Disorders, analyserede forskerne data fra intet mindre end 23.299 personer i alderen mellem 27 og 76 år, hvoraf næsten 14.000 af dem var kvinder.

Deltagernes madvaner blev kortlagt ved hjælp af et spørgeskema, som blev gennemført i undersøgelsens begyndelse i årene mellem 1990 og 1994.

Et andet vigtigt element i undersøgelsen var et spørgeskema, der blev besvaret i årene mellem 2003 og 2007 og granskede deltagernes følelse af håbløshed, træthed, nervøsitet inden for de seneste fire uger, den såkaldte Kessler Psychological Distress Scale.

Særlig gruppe stak ud

Formålet med at spørge ind til deltagernes psykiske tilstand var at opspore tegn på depression.

En af opdagelserne var, at deltagere med det allerhøjeste indtag af såkaldt ultraforarbejdede fødevarer, som fx læskedrikke, færdigretter eller færdigpakkede søde eller salte snacks, så ud til at have op mod 23 procent højere risiko for at opleve depressionslignende symptomer sammenlignet med de deltagere, som lå i de nederste 25 pct.

Hvad er ultraforarbejdede fødevarer?

Risikoen var også den samme, efter forskerne havde justeret for fx uddannelsesniveau, indkomst, bopæl og anden adfærd relateret til deltagernes sundhed.

Yderligere analyser viste, at det kun var deltagere, der lå i de øverste 25 pct. i forhold til indtag af ultraforarbejdet mad, der så ud til at have et forhøjet niveau af psykiske problemer. Altså kun deltagere med et meget højt indtag af ultraforarbejdede fødevarer.

Forskerne understreger, at deres undersøgelse kan belyse en sammenhæng mellem den mad, vi spiser, og vores mentale sundhed, men at de endnu ikke har fundet en direkte årsagssammenhæng.

De nævner også, at der er brug for flere undersøgelser, før vi til fulde kan forstå de skadelige effekter af ultraforarbejdet mad og deres mulige indflydelse på vores psyke.