Grøntsager er sunde - det hersker der efterhånden ingen tvivl om.
Gang på gang fremhæver forskere fordelene ved de næringsrige planter og rødder, som angiveligt kan forbedre alt fra vores blodtryk til vores blodsukkerniveau.
Og vi bliver hele tiden klogere på, hvilke af grøntsagerne, der gør hvad.
Nu har en gruppe amerikanske forskere undersøgt næringsindholdet af en bestemt variant af grøntsager på forsøgsmus og kommet frem til en interessant opdagelse.
Undersøgelsen er lavet af forskere fra bl.a. landbrugsministeriet i USA, som kiggede på en variant af grøntsager, kaldet mikrogrønt, der er blevet fremhævet som ekstra næringsrige de senere år.
Bremsede vægten hos mus
Mikrogrønt er små, spæde versioner af grøntsager, som er ældre end spirer og yngre end modne grøntsager og typisk høstes, inden for et par uger efter de er begyndt at vokse.
Forskerne ville undersøge, om de unge grøntsager, som ofte kan gro i fx en beholder i en vindueskarm, virkelig lever op til deres rygte, og om der er forskel på, hvordan de unge og modne grøntsager påvirker kroppen hos mus.
Til at begynde med kiggede holdet på et kendt medlem af den såkaldte korsblomstfamilie, nemlig rødkål.
Her viste undersøgelsen, at både spæde og fuldt udvoksede rødkål tilsyneladende bremsede vægtøgningen hos mus, der fik en diæt med et højt fedtindhold. Der var altså ikke den store forskel.
Til gengæld kunne forskerne se, at næringsstofferne i kålen ændrede sig markant over tid, og at den mikrogrønne version var betydeligt rigere på en gruppe af bioaktivt naturstoffer, kaldet glucosinolater.
Stofferne spiller en vigtig rolle i planternes forsvar mod insekter og sygdomme og kan potentielt virke forebyggende i forhold til fx kræft hos mennesker.

Umoden grønkål (til venstre) og moden grønkål (til højre) har forskellige næringsprofiler, men begge planter kan reducere vægtøgning hos forsøgsmus på en diæt med et højt fedtindhold.
Da forskerne vendte opmærksomheden mod grønkål, var konlusionen den samme. Her så det ud til, at den spæde kål indeholdt fem gange så mange glucosinolater som den modne.
Også hos andre typer af korsblomstrede grøntsager så niveauet af næringsstoffer ud til at være højere i de unge planter.
Forskerne mener, at den positive effekt på musenes vægt skyldes, at kålen skaber ændringer i musenes tarmflora.
Indtag af kål, uanset modenhed, øgede mangfoldigheden af bakterier i i musenes tarme, men ifølge forskerne var forbedringen mere udtalt med mikrogrønt.
"Det er vigtigt, fordi en mere varieret tarmbakterieflora generelt kobles til bedre sundhed," lyder det fra forskerne i en pressemeddelse.
Resultaterne af undersøgelsen blev præsenteret på efterårsmødet i The American Chemical Society i august, og undersøgelsen har dermed endnu ikke gennemgået peer review, som er en del af kvalitetssikringen af videnskabelige undersøgelser.
Forsøget er desuden kun lavet på mus, og vi ved derfor endnu ikke, om resultaterne kan overføres til mennesker.