Et skærebræt er ofte lavet af plast, og de får ofte riller og snitmærker, når fødevarer skæres i skiver eller hakkes.
Derfor undersøgte forskere fra North Dakota State University de mikropartikler, der bliver genereret, når man hakker gulerødder på et skærebræt af plast.
Undersøgelsen viste, at man ved at skære sine gulerødder på skærebrætter af to typiske plastmaterialer - polyethylen og polypropylen - kan frigøre op til 79 millioner plastpartikler om året, når skærebrætterne bruges til madlavning.
Forskerne påpeger, at der er tale om et estimat, og at mængden af frigjorte plastpartikler blandt andet afhænger af skærebrættets materiale og alder, og af hvor meget kraft man lægger i kniven, når man skærer sine grøntsager.
Til gengæld undersøgte man også, hvilken effekt skærebrættets mikroplast kan have på celler i mus.
Og til trods for at der blev dannet millionsvis af plastpartikler under hakning af gulerødder, så konkluderede forskerne, at den frigjorte mikroplast fra skærebræt i polyethylen og polypropylen ikke ændrede ved musenes celler.
Alligevel understreger undersøgelsen behovet for større forskning i mikroplastens effekter i vores kost.
Samtidig anbefaler forskerne bag, at man kasserer sit skærebræt, når overfladen er begyndt at flosse.