Kræft i blæren er ingen spøg. I 2020 var der 573.278 nye tilfælde og 212.536 dødsfald på verdensplan. Det er den tiende mest almindelige kræftform, og netop på grund af disse tal skræmmer det sammenslutningen af urologer i Europa (European Association of Urology), at der er så stor uvidenhed og tilmed indifference overfor sygdommen.
En helt ny europæisk undersøgelse, som European Association of Urology (EAU) har foretaget, viser, at Europa har en kedelig førerposition, når det gælder blærekræft. Samtidig har folk meget lidt kendskab til sygdommens symptomer. Ifølge EAU-undersøgelsen kender 60% af de adspurgte ikke til blærekræft og ved ikke, hvor alvorlig denne kræftform er.
Blod i urinen er et faretegn
Et af de tidlige tegn på blærekræft er blod i urinen eller ændringer i urinens farve. Dette bør normalt få folk til at opsøge deres læge øjeblikkeligt, men hele 55% af undersøgelsesdeltagerne vidste ikke engang, at der var en sammenhæng imellem urinens farve og risikoen for kræft. Netop hvis der bliver reageret hurtigt på de synlige tegn som blod og farveændring, er der chancer for at opnå et markant bedre behandlingsresultat.
Alligevel svarede 75% af de medvirkende, at de ikke regelmæssigt checker farven på deres urin, og 22% sagde, at de sjældent eller aldrig gør det. Hvad der overraskede urologerne mest var dog, at 20% af spørgeundersøgelsens deltagere svarede, at de ville vente en uge eller længere med at opsøge deres læge, hvis de opdagede, at deres havde ændret farve fra gul til orange, lyserød eller rød. Den hyppigste forklaring på ikke at gå til lægen var, at folk regnede med, at symptomerne ville gå i sig selv.