Vi ved det godt: Fisk er sundt, og forarbejdet kød er usundt. Frugt er godt, og hvidt brød er skidt. Men hvad betyder vores valg af fødevarer helt konkret for vores livslængde? Det har et hold amerikanske forskere fra University of Michigan nu forsøgt at sætte tal på.
Forskerne har udviklet et særligt indeks, som tager højde for, hvilke positive og skadelige effekter ingredienserne i en typisk portion af forskellige fødevarer medfører for vores levetid.
Det kan fx være indholdet af salt og sukker, som har negative effekter, fordi de øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme og overvægt, eller fibre og umættede fedtsyrer, som har positive effekter, fordi de sænker risikoen for bl.a. tarmkræft og blodpropper.
I alt har forskerne analyseret 5853 fødevarer og regnet ud, hvor lang tid de gennemsnitligt trækker fra eller lægger til vores liv.
I den tunge ende ligger hotdoggen, som ifølge forskernes beregninger koster os 36 minutter af vores liv pga. dens høje indhold af forarbejdet kød, mættede fedtsyrer og natrium.