Shutterstock
Hotdog

En hotdog koster 36 minutter af dit liv

Amerikanske forskere har sat konkrete tal på, hvad usunde og sunde måltider betyder for vores levetid.

Vi ved det godt: Fisk er sundt, og forarbejdet kød er usundt. Frugt er godt, og hvidt brød er skidt. Men hvad betyder vores valg af fødevarer helt konkret for vores livslængde? Det har et hold amerikanske forskere fra University of Michigan nu forsøgt at sætte tal på.

Forskerne har udviklet et særligt indeks, som tager højde for, hvilke positive og skadelige effekter ingredienserne i en typisk portion af forskellige fødevarer medfører for vores levetid.

Det kan fx være indholdet af salt og sukker, som har negative effekter, fordi de øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme og overvægt, eller fibre og umættede fedtsyrer, som har positive effekter, fordi de sænker risikoen for bl.a. tarmkræft og blodpropper.

I alt har forskerne analyseret 5853 fødevarer og regnet ud, hvor lang tid de gennemsnitligt trækker fra eller lægger til vores liv.

I den tunge ende ligger hotdoggen, som ifølge forskernes beregninger koster os 36 minutter af vores liv pga. dens høje indhold af forarbejdet kød, mættede fedtsyrer og natrium.

Hotdog, ur, 36 minutter

Et højt indhold af salt og mættet fedt er med til at gøre hotdoggen så usund, at den skærer 36 minutter af dit liv.

© Shutterstock

Andre populære måltider, som forkorter livet, er den dobbelte cheeseburger, som koster otte minutter og otte sekunder, og pizzaen, som skærer syv minutter og otte sekunder af levetiden.

I den livsforlængende kategori finder vi fx fiskeretter som laks, der lægger 13 minutter og fem sekunder til livet, samt bananer (13 minutter og 30 sekunder) og avocadoer (to minutter og otte sekunder).

En amerikansk klassiker – peanutbutter- og syltetøjssandwichen – falder overraskende positivt ud. Den forlænger livet med hele 33 minutter og seks sekunder, fortrinsvis pga. jordnøddernes store indhold af umættede fedtsyrer, proteiner og fibre.

Peanutbutter, sandwich, ur, 33 minutter

Umættede fedtsyrer og fibre giver peanutbuttersandwichen en livsforlængende effekt på over 33 minutter.

© Shutterstock

Hvis forskernes beregninger holder stik, kan den negative effekt af en hotdog dermed næsten opvejes af den positive effekt af en peanutbuttersandwich.

Det skal dog – desværre – ikke forstås sådan, at vi kan spise dobbelt så meget uden omkostninger. Det kloge valg er naturligvis at skifte hotdoggen ud med sandwichen. Den beslutning vil give et nettoresultat på en time og ni minutter ekstra at leve i.