Shutterstock

Et overraskende råd kan have stor betydning for din aldring

En hidtil underbelyst faktor kan ifølge amerikanske forskere bremse kroppens biologiske tilbagetog.

Hold dig fysisk aktiv, spis sundt og sørg for at få en solid nattesøvn - de klassiske råd mod alderdommens fremtog kender de fleste af os.

Men nu tyder forskning på, at vi kan føje et hidtil ubeskrevet blad til listen.

Vores bopæl kan nemlig have en markant effekt på vores biologiske alder, peger en amerikansk undersøgelse på.

Den videnskabelige undersøgelse, der er publiceret i Science Advances, viser således, at der tilsyneladende er en væsentlig gevinst ved at bo i grønne omgivelser.

Helt konkret havde personer, der boede i nærheden af naturområder, i gennemsnit en biologisk alder, der var 2,5 år lavere end personer, der boede i mindre grønne nabolag.

Data over 20 år

Forskernes data strækker sig over 20 år fra 1986 til 2006 - og undersøgelsen omfatter mere end 900 personer i fire forskellige byer i USA.

Ved hjælp af satellitbilleder vurderede forskerteamet, hvor tæt deltagernes bopælsadresser var på omkringliggende vegetation og parker. De data parrede forskerne med blodprøver taget i undersøgelsens 15. og 20. år.

Forskerne i undersøgelsen har ikke skelnet mellem hvilke grønne områder, deltagerne boede tæt på. Ifølge teamet bag undersøgelsen er det derfor oplagt at gå videre med resultaterne og undersøge, om der er forskel på effekten afhængig af de grønne områders karakter.

© Shutterstock

For at vurdere deltagernes biologiske alder analyserede forskerne den såkaldte dna-methylering i deres blod.

Dna-methylering er kort fortalt en proces, der tænder og slukker for de forskellige gener i dna-strengen - og er samtidig en bredt anerkendt målestok for vores biologiske aldring.

Og her var der altså en væsentlig gevinst at spore hos personer i grønne nabolag.

Uligheder viste sig

Folk, hvis hjem var omgivet af 30 procent grønt inden for en radius af fem kilometer, var nemlig i snit 2,5 år yngre biologisk set sammenlignet med dem, hvis hjem kun var omgivet af 20 procent grønt.

Dog var gevinsten ikke lige stor for alle.

For eksempel kunne forskerne se, at afroamerikanere, der havde god adgang til grønne områder, kun skruede deres alder tilbage med et år i gennemsnit.

Dermed kan det tyde på, at andre faktorer - som f.eks. kvaliteten af det grønne område - også spiller ind på kroppens biologiske ur.

Derfor er der ifølge forskerne brug for flere undersøgelser på området for at blive klogere på sammenhængen.