Shutterstock

Et særligt vitamin ser ud til at kunne forebygge selvmord

Forskerne fandt en markant sammenhæng mellem indtag af vitaminet og færre selvmordsforsøg i en stor undersøgelse med data fra over en million personer.

Selvmord forekommer i alle samfundslag og aldersgrupper - og der kan være et væld af forskellige årsager til, at folk prøver at tage deres eget liv.

Derfor er der også en række forskellige former for hjælp, der kan have god effekt på den selvmordstruede.

Nu kaster en amerikansk undersøgelse lys over et hidtil ubeskrevet blad i forebyggelsesindsatsen. Et særligt vitamin ser nemlig ud til at kunne sænke risikoen for selvmord betragteligt.

Det fremgår af en videnskabelig artikel, som er udgivet i tidsskriftet PLoS ONE, og som tager udgangspunkt i amerikanske krigsveteraner.

Gruppen af veteraner er nemlig kendetegnet ved at være i særlig høj risiko for at dø af selvmord.

Ifølge American Psychological Association har veteraner helt op mod godt 1,5 gange større risiko for at dø af selvmord end andre voksne.

Markant forskel på grupper

I undersøgelsen har forskerne gransket data fra 1,3 millioner veteraner, der er registreret i det amerikanske ministerium for veterananliggenders opgørelser.

Forskerne tog udgangspunkt i de personer, der havde fået medicin eller haft mindst én interaktion med et apotek i årene mellem 2010 og 2018.

En væsentlig del af dem fik ordineret D-vitamin som tilskud som led i deres behandling - og forskerne kunne dermed sammenligne gruppen, der fik tilskud af D-vitamin, med gruppen, der ikke fik vitamintilskudet.

På baggrund af dataene kunne de konstatere, at der var en markant forskel på antallet af “selvmordsforsøg og selvskadende adfærd” i gruppen, der fik D-vitamin sammenlignet med gruppen, der ikke fik D-vitamin.

©

Hvad er D-vitamin?

Dem, der fik D2-vitamintilskud, havde omkring 48 procent lavere risiko for selvmordsforsøg end gruppen, der ikke fik vitaminet, mens dem, der fik D3-tilskud havde godt 45 procent lavere risiko end gruppen, der ikke fik vitamintilskud.

Forskerne peger desuden på, at effekten - af uforklarlige grunde - var endnu mere udtalt blandt afroamerikanske veteraner.

I den gruppe kunne forskerne konstatere et fald på omkring 60 procent i risikoen for selvmordsforsøg og selvskade hos dem, der fik vitamintilskud.

Undersøgelsen har dog også sine begrænsninger. Eftersom forskernes data kun afspejler, hvem der fik D-vitamin på recept, tager undersøgelsen ikke højde for, om nogle af personerne i kontrolgruppen købte vitaminerne i håndkøb.

På samme måde er det også uvist, om andre faktorer end D-vitaminindtag kan have påvirket undersøgelsens resultater. For eksempel er det uklart, om personerne, der fik D-vitamin på recept, havde et stærkere bagland eller andet, der kan have spillet en rolle i forhold til deres lavere selvomordsrisiko.

Derfor er det nødvendigt at bakke forskernes resultater op med flere undersøgelser på området.

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan du kontakte Livsliniens telefonrådgivning på 70 201 201 alle dage fra klokken 11-05.