Europa koger: Sådan påvirker ekstrem varme din krop

Overophedning og hedeslag er et voksende problem i en verden, hvor temperaturerne stiger støt. Men hvad sker der i den overophedede krop? Og hvordan håndterer du bedst sommerens hedebølge?

EkstremVarmeMenneskekroppen

Din krop fungerer optimalt, når den er 36-37 grader varm. Når kroppens temperatur koger over, sætter din hjerne gang i en omfattende proces for køle dig ned.

© Shutterstock

Den 3. juli 2023 slog Jorden rekord for den varmeste dag nogensinde, og over hele kloden bliver antallet af ekstremt varme dage stadig hyppigere.

Det gælder særligt på det europæiske kontinent, hvor gennemsnitstemperaturen de seneste 30 år er steget mere end dobbelt så meget som det globale gennemsnit.

Den ekstreme varme kostede 61.000 liv i Europa i sommeren 2022, og en rapport fra EU forudsiger, at den ubarmhjertige varme kan tage livet af 90.000 europæere i år 2100.

Med den aktuelle udvikling in mente er det afgørende at vide, hvordan varmen påvirker os.

Her er, hvad der sker med din krop i den ekstreme varme, hvad du skal passe på og hvordan du håndterer voldsomme temperaturstigninger.

En kamp mellem krop og varme

Normalt er din krop vant til have en temperatur på 36° til 37° celcius. Når kroppen bliver varmere end det, registrerer hjernen en ændring.

Hjernen vil forsøge at hjælpe din krop med at køle ned ved at sende ordrer til blodårer nær huden om at udvide sig. Det øger cirkulationen af blod, som afgiver varme til dine koldere hudlag.

Hvis det ikke er nok, ringer en anden del af hjernen ned til dit hjerte og beder det om at sætte pulsen og blodtrykket op. Samtidig fyldes dine svedkirtler, så sved kan få lov at dampe fra huden og køle din krop yderligere ned.

Hvis lufttemperaturen fortsætter med at stige, kan de interne forsvarsmekanismer komme til kort.

Det bliver sværere for din krop at forsøge at holde trit, og hvis dine omgivelser er varme og fugtige, fordamper sveden langsommere, hvilket presser din kropstemperatur endnu højere op.

Dit hjerte får sværere og sværere ved at holde blodtrykket oppe, når væske forsvinder fra kroppen som sved.

Når kroppen er overophedet, opstår de første tegn på, at du skal væk fra varmen og stoppe med at anstrenge dig. Her er de klassiske symptomer, du skal holde øje med kramper, udmattelse, hovedpine, kvalme og svimmelhed.

Herefter går det for alvor stærkt. Hvis kroppen runder 42° celcius, kan svedproduktionen gå helt i stå, og det kan sende kropstemperaturen op mod 44° celsius. Du bliver forvirret, ophidset og snøvlende, og du mister bevidstheden.

Ældre, men også unge, i risikozonen

Den slags kropstemperaturer kan give vedvarende leverskader, få tarmsystemet til at lække og skabe betændelse, føre til skader i blodårerne, størkne dit blod og få kroppens celler til at falde fra hinanden. Det er med andre ord livsfarligt.

Høje kropstemperaturer kan også føre til flere varmerelaterede sygdomme.

Det gælder mildere effekter som for eksempel varmekramper og varmeudslæt, men også mere alvorlige som overophedning og hedeslag, der i sidste ende kan være dødeligt, hvis det ikke behandles i tide.

Voldsomme hedebølger har ramt særligt Italien, Spanien, Frankrig og Tyskland de seneste år. Den højeste temperatur, der nogensinde er målt i Europa, er 48,8° celcius på Sicilien i august 2021.

© Shutterstock

Det er særligt ældre, folk med kroniske sygdomme og børn, der har størst risiko for alvorlige sygdomme forårsaget af varme.

Ældre og personer med kroniske sygdomme kan være mindre tilbøjelige til at fornemme og reagere på ændringer i temperaturen, og der er samtidig risiko for, at de tager medicin, der forværrer kroppens håndtering af overophedning.

Men ifølge forskningen er også unge i risikozonen, fordi de angiveligt er mindre tilbøjelige til at genkende varmerelateret sygdom på egen krop og til at komme ud af varmen, hvis de begynder at føle sig overophedede.

Sådan klarer du den

Når hedebølgen lægger sig som en klaustrofobisk dyne over dit nærmiljø, så prøv at undgå udendørsaktiviteter mellem klokken 11:00 til 15:00. Hvis du er nødt til at gå udenfor, så tag lyst tøj på, dæk hovedet til og drik masser af væske.

Vent ikke med at drikke vand til du er tørstig, da det kan være et tegn på dehydrering.

Er skaden sket, kan den overophedede person køles ned ved at hælde vand på kroppen og sørge for, at vedkommende drikker rigeligt med vand.

Det handler dog ikke bare om at drikke mere vand og så ellers fortsætte. Det er vigtigt at være godt hydreret, men når det kommer til den ekstreme overophedning, ligger nøglen til afkøling i kroppens indre varmeproduktion.

Eksperimenter med maratonløbere om sommeren har vist, at kroppen kan restituere hundrede procent, hvis den blot nedkøles til under 40° celsius inden for 30 minutter. For eksempel ved at ligge i koldt vand.

Derfor er rådet: Find et koldt karbad eller en plads i skyggen, tag en tår vand, sprøjt lidt af det på huden og tag en pause.