Shutterstock
At knække fingre

Får du gigt af at knække fingre? Her er svaret

Det kan føles dejligt at knække sine fingre, men mange er i tvivl om, hvorvidt det skader leddene. Svaret er ligetil, siger cheflæge.

Du kender det nok. Enten fordi du selv gør det, eller fordi du er indlagt til at høre andre gøre det. Lyden og følelsen af knækkende led har det med at være beroligende eller ubehagelige, alt efter om du gør eller hører det.

Men er det egentlig dårligt for kroppen at få sine fingre, nakke og andre led til at sige knæk?

Svaret er klart fra Sten Larsen, der er cheflæge på ortopædkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

"Du må gerne knække fingre og nakke. Selv om det kan være irriterende at høre på for dem, der sidder ved siden af," siger han og understreger:

"Det er nemlig ufarligt".

Ingen forklaring

Sten Larsen forklarer også, at der ikke findes en endelig forklaring på, hvorfor nogle kan få leddene til at knække. Det har nemlig ikke været muligt at undersøge til bunds.

Selv om der ikke findes en definitiv forklaring på, hvad der fysisk gør, at vi kan knække fingrene, så er det let at forklare, hvorfor vi gør det. Det siger Martin Bergen, der er stifter af Center for Kognitiv Adfærdsterapi, som beskæftiger sig med blandt andet tvangshandlinger.

"Vi mennesker kan godt lide selvstimulerende adfærd, hvor vi flytter fokus fra stress og negative tanker over på noget, der stimulerer os," forklarer han.

Det at knække fingre, nakke og andre led kan faktisk sammenlignes med andet selvstimulerende adfærd som at trække hår ud eller pille i huden.

Kan tage tid at stoppe

Og når først vi har knækket lidt, så går hjernen i gang.

"Hjernen automatiserer alt det, du gør meget. For så tænker den nemlig, at det kan bruges til noget," siger Martin Bergen.

"Knækker du først lidt, vil det udvikle sig".

Selv om det kan være utrolig rart selv at knække sine fingre, så er det noget helt andet at være tilhører. For lyden af knækkende led virker på de fleste meget ubehagelig.

"Det er, fordi vi ikke normalt forbinder knæklyden med noget rart," siger Martin Bergen.

Hvis du ønsker at stoppe for din partner eller kollegaers skyld, skal du være forberedt på, at det tager noget tid at få brudt vanen.

"Det kræver meget stor opmærksomhed og tager omkring tre uger, hvor du hele tiden stopper dig selv," siger Martin Bergen.

Han råder også til, at du finder ud af i hvilke situationer, du især knækker led, så du her er særligt opmærksom. Samtidig kan du overveje forskellige tiltag, der skal stoppe dig, når hjernen slår til og får dig til at knække.

"Du kan for eksempel binde et bånd på hånden, så du kommer i tanke om at du skal stoppe, når du rører det," siger Martin Bergen.

En anden mulighed er blot at vente. Nogle oplever nemlig, at deres dejlige vane med at knække led pludselig ikke længere fungerer. Her skal forklaringen findes i alderen.

"Jo ældre man bliver, desto stivere bliver dine led," siger cheflæge Sten Larsen.

Derfor kan dine led ikke længere komme ud i de yderstillinger, der giver knæklyde.