Shutterstock
Lårmuskel

Fedt i musklerne kan skade hjernen: Her er, hvad du kan gøre

Forskning i muskelfedt er endnu mangelfuld, men det oversete fænomen kan være skadeligt på ældre menneskers kognitive funktioner.

Fedt i musklerne har tidligere i en belgisk undersøgelse vist tegn på at være lige så skadeligt for vores helbred som type 2-diabetes og rygning.

Det kritiske fænomen med den latinske betegnelse myosteatose kan eksistere uden mærkbare symptomer og identificeres typisk hos patienter, der allerede er syge.

Nu har forskere fra University of Pittsburgh imidlertid fundet ud af, at høje fedtniveauer i muskelvævet kan forårsage inflammatoriske tilstande, der fremskynder hjernens kognitive svækkelse.

Forskerne har studeret fedt i låret, da låret indeholder store muskler, hvor aflejringer let kan ses i en røntgenscanning.

Over en femårig periode har de brugt CT-scanninger til at måle muskelfedtet hos 1634 voksne i alderen 69-79 år. Efter fem år havde personer, hvis fedtdepoter i mellemtiden var steget, øget risiko for inflammation og ultimativt svækkede kognitive evner.

Muskelfedt kræver handling og opmærksomhed

Det er derfor vigtigt, at ældre voksne er proaktive og holder fedtniveauet i deres muskler nede.

Det kan du gøre ved først og fremmest at spise sund og fedtfattig mad, mens du sørger for at få pulsen op dagligt med for eksempel en løbetur.

Du kan med fordel supplere din konditionstræning med styrketræning.

En runde i fitnesscentret forbedrer glukoseomsætningen hos særligt kvinder efter overgangsalderen, og det sænker risikoen for fedt i muskler.

Derudover skal du ifølge undersøgelsens hovedforfatter være opmærksom på andre faktorer, der kan svække din kognitive tilstand.

"Hvis du har fedt i musklerne, betyder det, at du skal være ekstra forsigtig med andre risikofaktorer for demens såsom rygning, overvægt og forhøjet blodtryk, siger undersøgelsens hovedforfatter og professor i epidemiologi ved University of Pittsburgh’s School of Public Health, Caterina Rosano.