Shutterstock
salt

For meget salt i maden kan skade hukommelsen

En undersøgelse viser, at forhøjet blodtryk forårsaget af saltindtag kan være forbundet med kognitiv svækkelse.

Et højt saltindtag i kosten er en kendt risikofaktor for forhøjet blodtryk, da saltet i høj grad påvirker vores hjerte-kar-system.

Men ifølge en japansk undersøgelse kan et højt saltindtag også føre til en stigning i en række biomarkører forbundet med alzheimer og demenssymptomer.

Undersøgelsen viser, at et højt saltforbrug bidrager til de fosfater, der danner klynger af såkaldte tau-proteiner i hjernen. Resultaterne er bemærkelsesværdige, fordi tau er et nøgleprotein i alzheimer.

I undersøgelsen har forskerne fodret mus med en høj saltopløsning bestående af 2% natriumklorid i drikkevand i 12 uger. Samtidig har forskerne overvåget musenes blodtryk.

Resultaterne viste en række kritiske forandringer i musenes hjerne.

Udover at antallet af fosfater bundet til det alzheimer-relaterede tau-protein steg, viste resultaterne også et fald i enzymet CaMKII, der er involveret i signalering i hjernen.

Forskerne kiggede derefter efter ændringer i angiotensin II (Ang II) og dets receptor AT1 og lipidmolekylet prostaglandin E2 (PGE2) og dets receptor EP1. Hormonet Ang II spiller en afgørende rolle for væskebalancen og reguleringen af blodtrykket, mens PGE2 er forbundet med forhøjet blodtryk og indvirkning på nervesystemet.

Her viste resultaterne, at et højt saltindtag har indvirkning på samtlige faktorer. Forhøjet blodtryk forårsaget af saltindtag forårsager kognitiv dysfunktion i samspil med krydsfeltet mellem Ang II-AT1 og PGE2-EP1.

Gammel dame
© Karsten Thormaehlen

Alzheimer udvikler sig i tre trin

Japans befolkning er blandt de hurtigst aldrende i verden, og landet har en høj forekomst af demens.

Da der endnu findes ikke nogen behandlinger, der kan helbrede sygdommen, er den nye undersøgelse afgørende for videre forskning i kognitiv dysfunktion.

"Denne undersøgelse er af særlig social og økonomisk betydning, fordi de årlige sociale omkostninger ved demensbehandling i Japan stiger som aldrig før," siger medforfatter og professor ved Fujita Health University, Akihiro Mouri.

Japanerne har desuden et særligt forhold til salt i forhold til resten af verden, da man betragter man salt som helligt og en naturlig del af de fleste måltider.