Forskere advarer: Det her bør gravide undgå

Forskning tyder på, det kan påvirke fosterets organer, hvis moren indtager mad- og drikkevarer, der indeholder særlige partikler.

Et forsøg med rotter viser, at indtagelse af udbredte partikler kan skade fosterets organer og udvikling.

© Shutterstock

Drop alkohol, cigaretter og store mængder af kaffe.

Mange gravide kender nok de officielle kostråd, man som vordende mor bør følge for at give fosteret i maven de bedste betingelser.

Men nu tyder en undersøgelse med laboratorierotter på, at rådene bør udvides med endnu en tilføjelse.

Undgå at drikke væske og spise mad, der indeholder såkaldt mikro- og nanoplast (MNP) - altså helt små plastikpartikler.

Sådan lyder advarslen i en artikel, der er bragt i tidsskriftet Nanomaterials.

Giver "anledning til bekymring"

I undersøgelsen indtog fem drægtige rotter en særlig type opløsning med mikrosmå plaststykker. Efter 24 timer aflivede forskerne rotterne for at undersøge deres fostre, og her kunne de se, at de mikroskopiske plastpartikler ikke bare var trængt ind i rotternes moderkager, men også i deres afkoms lever, nyrer, hjerter, lunger og hjerner.

Ifølge forskerne så det tilmed ud til at begrænse rotteynglens vækst.

"Meget er stadig ukendt, men dette giver bestemt anledning til bekymring og opfølgende undersøgelser,” siger en af forfatterne bag undersøgelsen, Philip Demokritou, der er professor i nanovidenskab og miljømæssig bioteknik ved Rutgers School of Public Health i USA.

På baggrund af resultaterne frygter han, at også menneskefostre kan tage skade af de mikroskopiske plaststykker, deres mødre indtager.

Mikroplastik
© Shutterstock

Hvad er mikro- og nanoplastik?

Mikroplast er defineret som alle plastikstykker, der er mindre end fem millimeter i diameter. De fleste stykker mikroplast er dog langt mindre end en millimeter og kan ikke ses med det blotte øje

De allermindste stykker plastik kaldes nanoplastik. Det er partikler i nanostørrelse, dvs. mindre end 0,0001 mm.

I naturen nedbrydes plastik med tiden af bølger og sollys til mindre og mindre partikler. Det er på denne måde at vi bl.a. får mikroplastik.

Men han understreger, at der er behov for mere forskning på området for at kunne slå fast, om de mængder af nanoplast, "som gravide uundgåeligt indtager," har samme skadelige effekt på deres fostre som i rotteforsøget.

Forskerne advarer i samme ombæring om, at produktion af plastmaterialer er steget massivt siden 1940’erne. I dag vurderes der at være seks milliarder tons plastaffald ophobet i miljøet, lyder det.

Alt det bliver nedbrudt gennem naturlige og menneskeskabte processer til mikro- og nanometer partikler og fibre (de førbenævnte MNP'er), som vi indtager, når vi trækker vejret og spiser eller drikker forurenede fødevarer eller drikkevand.

Forskerne bag undersøgelsen håber nu, at deres resultater vil blive fulgt op af flere forsøg, så vi kan blive klogere på den potentielt skadelige effekt på menneskefostre.