Shutterstock

Forskere advarer mod syntetisk sødestof

Det syntetiske sødemiddel, som findes i en række læskedrikke og tyggegummiprodukter, har i forsøg vist at have en farlig effekt på tarmen.

Vi gør en masse for at kunne forsøde tilværelsen uden at tage på af det. Det er forklaringen på, hvorfor aspartam, saccharin og lignende stoffer bliver anvendt som erstatning for sukker i mange slags læskedrikke og fødevarer.

Nogle af disse sødemidler er dog kommet i forskningens søgelys, fordi de mistænkes for at være skadelige for kroppen.

600 gange sødere end sukker

Et af dem, der vækker bekymring, er sucralose. Faktisk er forskere nu så alarmeret over, hvad de har observeret i undersøgelser, at de ligefrem opfordrer til en fornyet sikkerhedsvurdering af dette syntetiske sødemiddel

Sucralose er molekylært manipuleret ud fra almindeligt sukker. Resultatet er et sødestof uden kalorier, der er 600 gange sødere end normalt hvidt sukker.

Ødelægger cellers DNA

Når vi indtager sucralose, og stoffet bliver nedbrudt i kroppen, dannes imidlertid et kemisk affaldsstof eller metabolit, som hedder sucralose-6-acetat. Dette stof er genotoksisk, hvilket vil sige, at det ødelægger cellers DNA.

”For at sætte det lidt i perspektiv har det europæiske fødevaresikkerhedsråd EFSA (European Food Safety Authority) fastsat en daglig toksikologisk grænseværdi for genotoksiske stoffer på 0,15 mikrogram pr. person”, forklarer Susan Schiffman, som er biomedicinsk ingeniør og tilknyttet North Carolina State University i USA.

”Vores forskning peger på, at de mikroskopiske mængder af sucralose-6-acetat, som findes i en enkelt sucralose-sødet læskedrik, overskrider denne tærskelværdi”, siger hun.

Øget inflammation og oxidativ stress

Sammen med en gruppe kolleger har Susan Schiffman udført en række laboratorieforsøg med humane blodceller og celler fra tarmvæggen for at se, hvordan cellerne reagerede på sucralose og sucralose-6-acetat.

Deres forsøg afslørede, at sucralose-6-acetat har en clastogen effekt , hvilket vil sige, at DNA-strengene bliver ødelagt.

Der blev ligeledes observeret en øget aktivering af gener, som sættes i forbindelse med inflammation, oxidativ stress og kræft. Oxidativ stress er, når skadelige iltforbindelser (frie radikaler) angriber raske celler og væv. Samtidigt blev der fundet tegn på beskadigelse af tarmvæggen.

Gør tarmen utæt

Helt konkret kunne forskerne se, at både sucralose og sucralose-6-acetat er i stand til at gøre tarmen utæt – et fænomen kendt som leaky gut. En utæt tarm medfører, at delvist fordøjet mad samt giftstoffer kan trænge fra tarmen ud i blodbanen med en række skadelige effekter i kølvandet.

Oprindeligt blev sucralose godkendt på baggrund af forskning, som viste, at stoffet passerer igennem fordøjelsen uden at forandre sig. Det har nyere forskning nu modbevist, blandt andet den aktuelle undersøgelse.

Forskerne råder på baggrund af deres forsøg folk imod at indtage produkter med sucralose.