Siden Europaparlamentet for et par år siden forbød engangsplastprodukter, som fx plastiksugerør, er en række alternativer kommet på banen.
Et af dem er papirsugerøret som efter hensigten skulle gøre mindre skade på naturen og miljøet end de mange millioner plastiksugerør, der tidligere blev brugt hver eneste dag.
Men nu viser en undersøgelse udført af belgiske forskere, at op mod 90 pct. af papir-alternativerne måske kan indeholde skadelige stoffer - både for kroppen og miljøet.
Undersøgelsen, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Food Additives and Contaminants, er den første af sin slags i Europa og kun den anden af sin slags i hele verden.
Anledningen til undersøgelsen var, at amerikanske forskere i 2021 fandt såkaldte evighedskemikalier, også kaldet PFAS, i plantebaserede drikkesugerør i USA.
Det fik en gruppe University of Antwerp-forskere til at spekulere over, om det samme er tilfældet i Belgien.
Derfor indkøbte de 39 forskellige mærker af sugerør lavet af fem forskellige materialer: Papir, bambus, glas, rustfrit stål og plastik.
Sugerørene blev købt i forskellige butikker, supermarkeder og fastfood-restauranter i Belgien og undersøgt for 29 forskellige PFAS-stoffer over to omgange.
Analyserne afslørede, ifølge undersøgelsen, at hele 69 pct. af de indkøbte mærker indeholdt PFAS, og at papirsugerørerne var mest tilbøjelige til at indeholde kemikalierne:
Her kunne forskerne påvise de svært nedbrydelige kemikalier i 90 pct. af de testede mærker - dog i meget varierende koncentrationer.
Kun ét sugerør klarede testen
Et af de PFAS-stoffer, forskerne oftest fandt i sugerørene, er også et af de mest velundersøgte:
Perfluoroktansyre, som har været forbudt at fremstille og anvende siden 2020. Men forskerne opsporede tilsyneladende også såkaldt trifluoreddikesyre og trifluormethansulfonsyre.
Bambus-sugerørene klarede sig kun lidt bedre end papirsugerørene i testen - her fandt forskerne angiveligt PFAS i 80 pct. af de undersøgte mærker. I plastsugerørene fandt de kemikalierne i 75 pct. af de testede mærker og i 40 pct. af glasmærkerne.
I de testede stålsugerør fandt forskerne ingen PFAS-stoffer.
Forskerne understreger, at koncentrationerne af PFAS var lave, og at de formentlig udgør en begrænset risiko for vores sundhed i og med at de fleste kun bruger sugerørerne i begrænset omfang.
De forklarer dog også, at de svært nedbrydelige stoffer netop kan blive i kroppen i mange år, og at koncentrationen dermed kan bygge sig op over tid.
"Selvom små mængder PFAS ikke er skadelige i sig selv, kan de øge den kemiske belastining, der allerede er tilstede i kroppen," lyder det fra Dr. Thimo Groffen, som er en del af holdet bag undersøgelsen i en pressemeddelelse.
Forskerne ved ikke, om PFAS blev tilført produkterne i selve produktionen eller om de er resultatet af forurening fra fx den jord, materialerne blev dyrket i eller det vand, der blev brugt til at fremstille dem.
En anden af undersøgelsens begrænsninger er, at forskerne endnu ikke ved, om evighedskemikalierne lækker ud i væsken fra rørene.