Forskere advarer: Træning i varmt vejr kan give alvorlige maveproblemer

Løbeture og andet hårdt fysisk arbejde i temperaturer over 35 grader kan bane vejen for skadelige bakterier fra tarmen og ud i blodet.

Ferie-måneden juli har aldrig været varmere.

Og det kan være farligt for de motionslystne ferierende, hvis de ikke lader løbeskoene eller racercyklen blive hjemme.

Længerevarende udholdenhedstræning ved høje temperaturer kan nemlig føre til en række alvorlige - og i værste fald dødbringende - mavesygdomme, viser en ny undersøgelse.

Varme løbeture i videnskabens navn

Undersøgelsen er foretaget af forskere ved det australske Monash University.

De har bedt erfarne løbere om at tage en tur på to timer ved forskellige temperaturer - nogle i såkaldt tempereret vejr mellem 21 og 30 grader, og nogle i varmt vejr fra 35 til 37 grader.

Undervejs er motionisterne hvert kvarter blevet testet på en række parametre for at se, hvor meget løbeturen stressede deres muskler, puls og kroppens evne til at regulere sin temperatur.

Før og efter turen har forskerne også taget blodprøver hos de løbevillige testpersoner.

Prøver er blevet tjekket for såkaldte biomarkører, der kan vise forskerne, hvordan løbernes tarmsystemer har det. En af markørerne er signalmolekyler ved navn cytokiner, der er med til at aktivere kroppens immunsystem.

Kroppens kølesystem kræver hjælp fra tarmens forsvar

Ved hjælp af undersøgelserne fandt forskerne ud af, at jo mere løbernes kropstemperatur steg, jo højere risiko var der for, at løberne fik symptomer på Exercise-Induced Gastrointestinal Syndrome (EIGS) – på dansk motion-induceret mave-tarm syndrom, men bedre kendt som 'løbermave'.

Når løbernes kropstemperaturer steg, blev tarmens cellevæg også mere beskadiget, der kom flere sygdomsfremkaldende stoffer som skadelige bakterier i blodbanerne, og løbernes immunsystemer blev mere aktiveret.

Mere blod ud i arme og ben

Forklaringen er ifølge forskerne, at kroppen sender mere blod ud i arme og ben for at sænke kropstemperaturen, og noget af det blod kommer fra området omkring tarmvæggen. Her kommer cellerne til at mangle blod, og derfor bliver den beskyttende mur, de danner om tarmen, svækket.

Og så kan skadelige stoffer fra tarmen finde vej ud i blodbanerne. Hvis uheldet er ude, kan det føre til blodforgiftning, der kan sætte nyrer og lunger ud af funktion og i allerværste fald være dødbringende.

Kayla Henningsen, en af forskerne bag den nye undersøgelse, understreger, at EIGS ikke kun er en risiko for motionister, men også for fysisk hårde jobs inden for mineindustrien, militæret, landbruget og brandvæsnet.

"Ansatte i beskæftigelser, som er fysisk anstrengende og foregår i et ekstremt varmt miljø, kan også opleve symptomer på anstrengelses-varme-aktiveret stress, der fører til en forhøjet risiko for systemisk chok, infektioner i blodbanen eller endda dødsfald, hvis det ikke behandles."

Hun og de andre forskere håber, at den nye undersøgelse kan være et skridt på vejen mod at udvikle forebyggelsesmetoder til minearbejdere – eller den ivrige løber på solferie.