Shutterstock

Forskere afdækker myte om dalende sexlyst i overgangsalderen

Det er ikke kun hormonelle forandringer, der fører til mindre sexlyst hos kvinder, viser undersøgelse.

Overgangsalderen har et skidt ry. Mange oplever hedeture, svedeture, dårlig nattesøvn og humørsvingninger og nedsat sexlyst.

Men en undersøgelse tyder nu på, at de hormonelle ændringer i overgangsalderen tilsyneladende ikke er hovedårsagen til, at mange oplever en dalende lyst til sex i netop de år.

Det spiller formentlig en rolle for lysten i overgangsalderen, at menstruationen ophører, og niveauerne af østrogen og progesteron dermed falder.

Men der er andre mindst lige så vigtige parametre, der spiller ind, lyder det i en undersøgelse, der er publiceret i Journal of Sex Research.

Resultaterne baserer sig på data fra 2133 kvindelige deltagere i en britisk undersøgelse, der blev foretaget fra 2010-2012.

Senere fulgte forskerne op med interviews med 23 kvinder i alderen 45-59 år.

Føler ansvar for flere generationer

For det første peger forskerne på, at mange kvinder får børn senere i livet end tidligere generationer. Samtidig lever deres egne forældre længere, hvilket ofte betyder, at kvinderne oplever at være økonomisk og følelsesmæssigt ansvarlige for både deres børn og deres aldrende forældre.

Mange midaldrende kvinder jonglerer samtidig med et fuldtidsarbejde, og nogle er udfordret af helbredsproblemer. Alt sammen faktorer, der koster energi, som kvinderne derfor ikke dedikerer til deres sexliv, lyder det.

Ingen sammenhæng

I undersøgelsen blev kvinderne desuden bedt om at vurdere deres sexliv ud fra tre målepunkter: tilfredshed, hyppighed og funktionsdygtighed.

På den baggrund kunne forskerne konkludere, at der ikke var nogen sammenhæng mellem deltagernes alder - og hvorvidt de var kommet i overgangsalderen - og deres vurdering af deres sexliv.

Opfølgningsinterviews med 23 kvindelige deltagere i alderen 45-59 år understøttede de resultaterne.

Ifølge forskerne kunne man derimod udlede, at mens kvinder i overgangsalderen ofte ikke havde hyppig sex - en tredjedel af de adspurgte svarede, at de ikke havde haft sex i den seneste måned - var flertallet tilfredse med den sex, de havde.