Forskere behandler diabetes helt uden medicin

En behandling af diabetes helt uden sprøjter, piller og blodsukker-målinger. Det kan blive fremtiden takket være et nyt banebrydende forsøg.

De seneste 30 år er antallet af diabetikere næsten firedoblet på verdensplan. Og hvert år mister mindst 1,5 millioner mennesker livet til den udbredte sygdom.

Langt størstedelen af diabetikerne har type 2-diabetes, som er en indgribende sygdom, der i dag behandles med en blanding af livsstilændringer, piller og daglige indsprøjtninger.

Men nu har et hold af forskere udført et nyt forsøg, som kan bane vejen for, at vi en dag kan nedkæmpe den invaliderende folkesygdom - helt uden medicin.

Forskere bombarderer ét punkt i leveren

Type 2-diabetes er en sygdom, hvor indholdet af sukker, såkaldt glukose, i blodet er for højt.

Årsagen kan enten være, at kroppens celler er blevet mindre følsomme over for det livsvigtige hormon insulin, eller fordi bugspytkirtlen ikke længere producerer nok af hormonet.

VIDEO: FORSTÅ TYPE 2-DIABETES HER

I det nye forsøg lykkedes det forskerne at forebygge og sænke højt blodsukker hos sukkersyge grise, mus og rotter ved at skyde små, koncentrerede impulser af ultralyd i retning af en samling af nerver i leveren.

Impulserne blev rettet mod en lille sprække på undersiden af leveren kaldet porta hepatis. Her sidder et bundt af nerver, som bl.a. sender informationer til hjernen om, hvor meget sukker og andre næringsstoffer, der er i blodet, så hjernen kan balancere det.

Og den bane af beskeder mellem lever og hjerne lykkedes det altså forskerne at aktivere ved hjælp af daglige doser af ultralyd.

Tre minutters behandling om dagen er nok

Ifølge undersøgelsen var bare tre minutters behandling om dagen nok til sænke blodsukkeret til et normalt niveau hos de syge dyr.

Næste skridt er at opklare, om teknikken kan overføres til mennesker.

Og her er forskerne allerede i fuld gang med de første indledende forsøg. Men selv hvis succesen fortsætter, gemmer der sig stadig én stor udfordring forude, før metoden kan bredes ud i stor skala:

Det udstyr, forskerne bruger til at skyde ultralyd ind i leveren med, kræver nemlig uddannede teknikere.

Ifølge forskerne har vi allerede teknologien til at forsimple systemerne, så behandlingen kan udføres af patienterne selv derhjemme. Men selve udstyret mangler vi at udvikle, før vi kan gå en fremtid imøde uden blodsukker-tests, sprøjter og medicin.