Forskere: Denne type mad kan tilsyneladende forbedre din kondition

Det svarer til 4000 ekstra skridt om dagen, hvis du spiser sundt, lyder det fra forskere.

Du er, hvad du spiser - og forskere mener nu også at kunne koble den mad, du indtager, til din kondition.

© Shutterstock

For mange af os foregår adskillige af dagens timer i stilstand ved skrivebordet.

Og det er ikke altid, der er overskud til en rask løbetur eller et besøg i fitnesscentret for at give grundformen et boost bagefter eller før.

Men faktisk er der tilsyneladende også andre måder at komme i bedre form på, lyder det fra en gruppe amerikanske forskere.

De har nemlig afsløret en sammenhæng mellem det, vi putter i munden, og vores kondition.

Det fremgår af forskning offentliggjort i European Journal of Preventive Cardiology.

"Den her undersøgelse frembringer nogle af de stærkeste og mest stringente data hidtil, der understøtter sammenhængen mellem, at bedre kostvaner kan føre til bedre kondition," lyder det fra den ledende forfatter bag undersøgelsen, Michael Mi fra Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, USA, i en pressemeddelelse.

"Den forbedring af konditionen, som vi observerede hos deltagere med bedre kostvaner, svarede til effekten af at tage 4000 flere skridt hver dag."

Frugt og grønt virker

Forskernes undersøgelse omfattede 2380 personer med en gennemsnitsalder på 54 år, hvoraf 54 procent var kvinder.

Alle deltagerne skulle igennem en cykeltest for at måle deres maksimale iltoptagelse, den såkaldte VO2-værdi, der er den gyldne indikator for vores kondition.

gulerod og korn
© Shutterstock

Forskernes kostråd

Derudover udfyldte deltagerne et spørgeskema om deres kostvaner, som forskerne vurderede. Deltagere, der spise mange grøntsager, frugter, fuldkornsprodukter, nødder, bælgfrugter, fisk og sunde fedtstoffer - og havde et begrænset indtag af rødt kød og alkohol - scorede flest point på forskernes skala.

Ifølge forskerne var der både en klar sammenhæng mellem kost og kondition hos mænd og kvinder, og koblingen var særligt tydeligt blandt de midaldrende deltagere under 54 år.

Resultaterne tyder på, at sammenhængen måske skyldes, at sund kost er forbundet med en bedre metabolisme.

Metabolisme betegner de kemiske processer i kroppen, der omsætter vand, mad og andre materialer til stoffer, som kroppen har brug for, for at kunne fungere - og en god metabolisme kan ifølge forskerne måske forklare, hvorfor der også kommer en bedre kondition ud af at spise sundt.

Forskernes undersøgelse er et observationsstudie, og de understreger derfor, at man ikke med sikkerhed kan konkludere, om sund kost fører til en bedre kondition - eller om sammenhængen kan skyldes, at veltrænede personer spiser sundere end andre.