Forskere: Du kan sove hjernen yngre midt på dagen

Det kan være rigtig sundt for hjernen at blunde hen midt på dagen, viser en undersøgelse af over 35.000 voksne.

Nap1

Fra 35-års-alderen skrumper hjernen med 0,2 til 0,5 procent om året og efter 60-års-alderen er tallet endnu højere. Nu tyder det på, at en middagslur kan sørge for, at hjernen skrumper langsommere.

© Shutterstock

Klokken slår 13:00, frokosten har øget dit serotoninniveau og trætheden ulmer i dine øjenlåg.

Hvis du beslutter dig for at tage en lur, kan du føle dig udhvilet, opladet og klar til at indtage verden på ny, når du igen åbner dine øjne.

Nu tyder en undersøgelse på, at regelmæssige middagslure også kan være godt for din hjerne på længere sigt.

Ifølge forskere fra University College London og University of the Republic kan en lur i løbet af dagen nemlig reducere hjernens skrumpning. Fra 35-års-alderen skrumper hjernen med 0,2 procent til 0,5 procent om året, og det går endnu hurtigere efter 60-års-alderen.

"Vores resultater tyder på, at korte lure på op til 30 minutter i dagtimerne kan være en del af det puslespil, der kan hjælpe os med at bevare hjernens sundhed, når vi bliver ældre," siger Victoria Garfield, medforfatter og genetisk epidemiolog ved University College London.

Middagslure kan gøre hjernens alder op til 6,5 år yngre

Resultaterne bygger på en omfattende undersøgelse af 35.000 personer i alderen 40 år til 69 år.

Udover selvrapporterede data om, hvor ofte man tager en lur, har forskerne også analyseret DNA-prøver og hjernescanninger med henblik på at måle folks livslange genetiske dispositioner for at tage regelmæssige middagslure.

"Ved at se på gener, der er indstillet ved fødslen, undgår vi med vores metode forvirrende faktorer, der forekommer gennem hele livet, og som kan påvirke sammenhængen mellem lur og sundhedsresultater,'' fortæller Victoria Garfield.

Resultaterne viste tydeligt, at folk, der i højere grad end andre var forudbestemt til at tage en lur, generelt havde større hjernevolumen.

Sammenlignet med folk, der ikke plejer at tage en lur, kan de, der tager regelmæssige middagslure, have en hjerne, der i gennemsnit er 2,6 til 6,5 år yngre.

Ifølge forskerne bag undersøgelsen kan det særligt skyldes, at middagslure giver os muligheden for at indhente vigtig søvn - et problem der i høj grad forekommer på den anden side af 60-års-alderen.

Inden for forskningen er det efterhånden velkendt, at søvn er enormt vigtigt for at beskytte hjernen mod accelererende aldring.

Men denne undersøgelse er den første af sin slags, der forsøger at forstå sammenhængen mellem en lur i dagtimerne og kognitive ændringer i hjernen.

Forskerne håber, at deres resultater om de sundhedsmæssige fordele ved at sove kortvarigt midt på dagen kan reducere det stigma, der ifølge dem stadig eksisterer omkring middagslure i et præstationssamfund.