Shutterstock
Scanner

Forskere har identificeret særlig undertype af depression

Op mod 27 procent af patienterne kan lide af en undertype af depression, som tilsyneladende er sværere at behandle med antidepressiver.

Depression påvirker mere end 280 millioner mennesker verden over og er tidligere blevet udråbt som lidt af en folkesygdom.

Der findes flere effektive behandlinger mod lidelsen, men en af udfordringerne er, at en stor procentdel af patienterne ikke har gavn af den traditionelle medicin.

Nu har forskere fra Stanford University lavet en undersøgelse, som måske kan hjælpe med at forklare hvorfor og ændre måden, vi behandler en gruppe af patienterne på.

I undersøgelsen, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift JAMA Network Open, udpeger forskerne en særlig undertype af depression, som ser ud til at påvirke mere end en fjerdedel af patienterne med svær depression.

Forsøg viste, at patienterne med undertypen fx har mere fremtrædende symptomer på søvnløshed, svært ved at planlægge fremad, udvise selvkontrol, fastholde fokus og undertrykke upassende adfærd.

Scanninger afslørede desuden nedsat aktivitet i bestemte hjerneområder, bl.a. den præfrontale cortex og hjernebarken, der netop er ansvarlige for nogle af de opgaver.

Fik scannet hjernen

Undersøgelsen blev lavet på 1008 voksne med tidligere umedicineret depression, som fik tildelt tre almindelige typer antidepressiver, der virker på signalstoffet serotonin i hjernen, såkaldt SSRI-medicin.

Lidt over 700 af deltagerne gennemførte det otte uger lange forsøg, hvor forskerne blandt andet målte deltagernes depressive symptomer både før og efter behandlingen.

Deltagerne gennemgik også en række kognitive opgaver, hvor de fik målt deres arbejdshukommelse, deres verbale hukommelse, beslutningshastighed og opmærksomhedsniveau.

En gruppe på 96 personer fik desuden scannet hjernen, mens de udførte en opgave, hvor de så hurtigt som muligt skulle trykke på en knap.

Traditionel medicin påvirker signalstof i hjernen

Forskning viser, at depressives hjerner ofte har et lavere niveau af signalstoffet serotonin end raskes, og den mest almindelige antidepressive medicin, SSRI, virker netop ved at påvirke mængden af serotonin. Desværre har kun hver anden gavn af behandlingen.

© Shutterstock

Nerver udskiller og optager serotonin

Nerver udskiller serotonin som signalstof og optager den igen via et protein. Depressive har for lidt serotonin i hjernen.

© Shutterstock

Antidepressiv medicin lukker for kredsløbet

Traditionel medicin blokerer for det protein, der optager serotonin igen, så mængden af signalstoffet i hjernen vokser.

Forskerne fandt ud af, at 27% af patienterne havde den særlige profil med mere fremtrædende symptomer på fx kognitiv opbremsning og søvnløshed.

De opdagede også, at netop denne gruppe af patienter så ud til at have mindre gavn af de antidepressive SSRI-lægemidler, og at præparatet sertralin tilsyneladende var det mindst nyttige for gruppen.

Mere målrettede behandlinger

Holdet understreger selv, at der kan være andre faktorer, der påvirker patienterne kognitive svækkelse, og at vi derfor skal være påpasselige med at generalisere for meget endnu.

Alligevel håber de, at hjernescanninger og test kan hjælpe med at diagnosticere de forskellige undertyper, da vi har brug for mere målrettede behandlinger af sindslidelsen hurtigst muligt.

"Jeg er ofte vidne til den lidelse, det tab af håb og øget forekomst af selvmord, der opstår, når mennesker skal igennem de her trial-and-error-processer," lyder det fra adfærdsforsker Laura Hack til Sciencealert.

"Og det er, fordi vi begynder med medicin, der har den samme virkningsmekanisme for alle med depression, selvom depression er ret forskelligartet, forklarer hun.