Shutterstock

Forskere har opfundet en effektiv “p-pille” til mænd

Pillen er indtil videre testet på mus og har vist sig at være særdeles effektiv. Sådan virker den.

Der ser ud til at være ligestilling på vej på præventionsområdet.

Med en ny undersøgelse har amerikanske forskere nemlig fremlagt lovende resultater, der tyder på, at en ny type præventionspille til mænd kan blive en realitet.

Pillen, som indtil videre er blevet testet på mus i et laboratorieforsøg, virker ved at lamme mandens sædceller, så de ikke kan nå frem til kvindens æg.

I undersøgelsen, der er publiceret i Nature Communications, fremgår det, at en enkelt dosis kan forhindre en graviditet med 100 procents effektivitet i de første to timer, efter manden har slugt pillen.

Efter tre timer er effektiviteten stadig oppe på 91 procent.

24 timer efter man har taget pillen, er effekten imidlertid helt aftaget, viser undersøgelsen.

Tilmed hæfter forskerne sig ved, at der ikke er blevet observeret nogle bivirkninger i løbet af de seks uger, hvor musene med jævne mellemrum blev fodret med pillen.

Virker anderledes end regulære p-piller

I modsætning til de p-piller, kvinder tager, virker den mandlige præventionspille ikke ved at påvirke hormonsystemet.

Pillen virker i stedet ved at hæmme et særligt enzym, som resulterer i, at mandens sædceller ikke kan drive sig selv fremad - og effekten viser sig allerede mellem 30 minutter og en time efter, at man har taget den.

Manden producerer ca. 1000 sædceller i sekundet, og der skal som bekendt blot én sædcelle til for at befrugte kvindens æg. Nye præventionsmidler skal forhindre befrugtningen i at ske ved enten at reducere antallet af sædceller med minimum 90 procent, blokere for sædcellernes vej mod ægget – eller ved at gøre dem ude af stand til at svømme.

© Shutterstock

Hvis pillen viser sig at have samme effekt på mennesker, vil mænd altså kunne nøjes med at tage præventionspillen efter behov, frem for at være afhængig af den på fast basis som med klassiske p-piller.

Der er dog ifølge forskerne behov for mange flere dyreforsøg, før man er klar til at teste pillen på mennesker.

Forskernes håb er at udvikle en pille med en virkning, der sætter ind på under en time, og som varer i mellem 6 til 12 timer.