Shutterstock

Forskere har potentielt knækket koden til en sundere p-pille

En ny undersøgelse tyder på, at mængden af hormoner i almindelige p-piller kan reduceres markant - uden at det gør pillen mindre effektiv.

Kræft, depression og blodpropper. Gennem tiden har forskere koblet brugen af p-piller til en række alvorlige bivirkninger, der har fået mange kvinder til at vælge præventionsmidlet fra.

Derfor kan perspektiverne i en ny undersøgelse, som forskere fra Filippinerne, Korea, USA og Danmark står bag, vise sig at blive banebrydende.

Almindelige p-piller består af kemiske varianter af de to kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron.

Når man tager pillen, bliver ens eget hormonsystem sat på pause, og man producerer i den periode ikke hormonerne selv, men får dem tilført udefra. Det betyder, at ens ægløsninger stopper, og man derfor ikke kan blive gravid.

I forskernes undersøgelse brugte de matematiske computermodeller til at påvise, hvordan mængden af progesteron og østrogen i p-pillerne tilsyneladende kan skrues markant ned, uden at pillen mister sin effekt.

Dermed kan man ifølge forskerne også mindske risikoen for de alvorlige bivirkninger der knytter sig til p-pillens høje hormondoser.

Mindskes med over 90 procent

Udgangspunktet for undersøgelsen er data fra 23 raske kvinder i alderen 20-34 år, som alle havde regelmæssige menstruationscyklusser - og som havde vist tegn på ægløsning i deres seneste cyklus.

© Shutterstock

P-piller virker ved at:

  • Stoppe din ægløsning, så der ikke frigives noget æg.
  • Gøre slimen i livmoderhalsen tyk, så sæden kan ikke trænge igennem for at befrugte et æg.
  • Slimhinden i livmoderen bliver mindre modtagelig overfor et befrugtet æg kan sætte sig fast.

Med de data i baghånden kunne forskerne stykke en matematisk model sammen, der ikke bare gav dem et overblik over hvordan en gennemsnitlig menstruationscyklus forløber. Modellen kunne også bruges til at simulere effekten ved at skrue ned for hormonindtaget i p-pillerne i løbet af menstruationscyklussen.

Og forskernes model, der indtil videre er rent teoretisk, viste, at det var muligt at skrue markant ned for indtaget af hormoner og stadig opnå en effektiv beskyttelse mod graviditet.

Helt konkret peger undersøgelsens resultater på, at mængden af progesteron i nogle tilfælde vil kunne mindskes med 43 procent og østrogen med op til 92 procent, uden at det skulle gå ud over pillernes effekt.

Studiet er netop udgivet i tidsskriftet PLOS Computational Biology.