Shutterstock

Forskere kobler koffein til to konkrete helbredsgevinster

Men det er nødvendigt at følge op på de lovende resultater med mere forskning, understreger de.

Mange kender til glæden ved en friskbrygget kop kaffe.

Uanset om den bliver indtaget i de tidlige timer, i løbet af en krævende arbejdsdag eller efter fyraften, værdsætter mange drikkens opkvikkende effekt.

Nu peger forskning på, at der tilsyneladende også er andre gevinster.

En svensk-britisk undersøgelse bragt i BMJ Medicine kæder nemlig højere niveauer af koffein i blodet sammen med en lavere BMI og en mindre risiko for at udvikle type 2-diabetes.

Dog understreger forskerne, at deres resultater ikke skal læses som en opfordring til at skrue op for kaffeindtaget.

Der er nemlig endnu brug for mere forskning på området, før man kan konkludere noget med sikkerhed, lyder det i en pressemeddelelse.

Brugte særlig metode

Den omfattende undersøgelse bygger på data fra knap 10.000 personer. Forskerne analyserede det store datasæt ved at bruge en relativt ny metode, der kaldes mendelsk randomisering.

Det er en metode, der gør det muligt at tage højde for folks gener. Helt konkret udvalgte forskergruppen i det her tilfælde de to genvariationer CYP1A2 og AHR, der er forbundet med en lavere koffein-metabolisme.

Sagt med andre ord betyder genvariationerne, at den koffein, man indtager, bliver længere tid i kroppen end hos andre mennesker, der ikke har de pågældende genetiske variationer.

Ifølge forskerne drak personer med de to genvariationer gennemsnitligt mindre kaffe end andre. Men alligevel var koffeinniveauet i deres blod højere end hos dem uden genvariationerne.

Kop kaffe
© Shutterstock

Hvorfor bliver man frisk af koffein?

Forskernes analyse viste samtidig, at personerne med genvariationerne havde lavere BMI og mindre risiko for type 2-diabetes sammenlignet med resten af personerne. Til gengæld kunne forskerne ikke se en sammenhæng mellem genvariationerne og en mindre forekomst af hjerte-kar-sygdomme.

Analysen af koffeinenns gavnlige effekt lægger sig i slipstrømmen på tidligere undersøgelser.

Tidligere forskning har nemlig også indikeret, at der er en forbindelse mellem et højt kaffeindtag og en mindsket risiko for type 2-diabetes og andre hjerte-kar-sygdomme, skriver forskerne.

Ifølge forskerne er det værd at notere, at der er flere usikkerheder forbundet med undersøgelsen. Bl.a. har forskergruppen primært set på personer af europæisk oprindelse, ligesom de kun har taget højde for to specifikke genvariationer i deres analyse.