I 2021 udviklede forskerne et antistof, der kan blokere aktiviteten af et protein kaldet USAG-1, som har vist sig at begrænse tændernes vækst hos mus og fritter.
Da forskerne anvendte det nye antistof på forsøgsdyrene, udviklede dyrene angiveligt en ekstra syvende fortand.
Næste år vil forskerne så tage det næste skridt og påbegynde undersøgelser af, om mennesker kan behandles med antistoffet uden risiko for alvorlige bivirkninger.
Lovende potentiale - men lang vej i mål
De kliniske forsøg på mennesker er i første omgang målrettet patienter med den genetiske tilstand anodonti, der forhindrer mælketænder og voksentænder i at udvikle sig på normal vis.
På sigt håber forskerne dog, at lægemidlet vil kunne præsentere et alternativ til proteser og implantater til en bred skare af mennesker, der har mistet deres tænder af den ene eller anden grund.
De japanske forskere udtaler selv, at lægemidlet i bedste fald kan være tilgængeligt inden udgangen af årtiet, hvis de kommende forsøg er vellykkede.
I øjeblikket er der dog tale om potentiale snarere end virkelighed.
Men viser antistoffet bekymrende tegn på potentielle bivirkninger hos mennesker, vil der ifølge forskerne kunne gå lang tid før lægemidlet lander på markedet.