Forskere med klar advarsel: Så skadeligt er PFAS for kvinders fertilitet

Forskere opfordrer kvinder, der gerne vil blive gravide, til at undgå de såkaldte evighedskemikalier, der bl.a. er fundet i drikkevand og fødevareemballage.

Forskere advarer kvinder i den fødedygtige alder mod PFAS. Høje niveauer af evighedskemikaliet i kroppen kan have store konsekvenser for kvinders fertilitet.

© Shutterstock

Drop alkohol og cigaretter, spis varieret og tag folinsyre og D-vitamin.

De råd har mange kvinder nok fulgt gennem tiden for at øge chancerne for at blive gravid.

Nu peger forskning på, at et andet råd er helt essentielt.

Undgå så vidt muligt de sundhedsskadelige PFAS-kemikalier.

De såkaldte evighedskemikalier kan nemlig være ekstremt skadelige for kvinders fertilitet, viser en undersøgelse, der er blevet publiceret i Science of the Total Environment.

Her rapporterer et hold forskere fra USA og Singapore, at højere koncentrationer af PFAS i blodet hos kvinder er forbundet med en “betydelig reduktion i sandsynligheden for graviditet og levende fødsel.”

Helt konkret viser forskernes resultater, at fertiliteten hos kvinder med høje PFAS-niveauer i kroppen faldt med op til 40 procent.

Fertilitet faldt markant

Undersøgelsen omfatter 1032 kvinder i Singapore i alderen 18 til 45 år, som forsøgte at blive gravide.

Forskerne målte kvindernes PFAS-niveauer mellem 2015 og 2017, og de kunne konstatere, at chancen for at opnå en graviditet et år senere - og chancen for at føde et levende spædbarn - var op til 40 procent dårligere for kvinder med høje PFAS-niveauer i blodet. Forskerne tog højde for syv forskellige PFAS-typer i undersøgelsen.

I årevis har PFAS mange steder været brugt i emballage og engangsservice af pap og papir. Fluorstoffer har nemlig den smarte egenskab, at de gør overfladen af indpakningspapir til fastfood, muffinforme eller pizzabakker fedt- og vandafvisende.

© Shutterstock

Hvad er PFAS?

Forskerne opfordrer derfor kvinder, der gerne vil være gravide, til at undgå de skadelige kemikalier så vidt som muligt.

"Resultaterne af vores undersøgelse bør tjene som en advarsel til kvinder overalt om de potentielt skadelige virkninger af PFAS, når de planlægger at blive gravide", siger Dr. Nathan Cohen fra Mount Sinai Hospital i New York, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

"Vi kan minimere PFAS-eksponeringen ved at undgå fødevarer, der er forbundet med højere niveauer af disse kemikalier, og ved at købe PFAS-fri produkter," fortsætter han.

Tidligere har undersøgelser også koblet PFAS til dårlig sædkvalitet hos mænd. En dansk undersøgelse pegede i 2022 på en sammenhæng mellem PFAS-eksponering hos drengefostre - og en forringet sædkvalitet to årtier efter, da fostrene var fuldvoksne mænd.