Forskere om ''miljøvenlige'' engangskrus: Er lige så giftige som plastikkrus

Ny undersøgelse tyder på, at to-go papkrus kan indeholde hundredvis af forskellige kemikalier, der udgør en sundhedsrisiko for den kaffedrikkende kunde.

Undersøgelsen viste skadelige virkninger på kroppens væksthormon og seksuelle reproduktion.

© Shutterstock

I en travl verden, hvor bekvemmelighed ofte er i højsædet, er engangskrus blevet en integreret del af vores hverdag.

I et forsøg på at reducere vores miljømæssige fodaftryk er mange af os skiftet fra plastik til papemballage, fordi vi antager, at det er et sikrere og mere bæredygtigt valg.

Men nu rejser en banebrydende undersøgelse fra Göteborgs Universitet nogle alvorlige spørgsmål om den sande natur af vores to-go-papkrus.

Chokerende nok tyder det på, at papkrusene kan være lige så giftige som konventionelle plastikkrus, hvis de ender som affald i vores naturlige miljø.

"Der siver kemikalier ud af disse materialer," siger hovedforfatter Bethanie Almroth, der er lektor i miljøvidenskab ved Göteborgs Universitet.

Tyndt lag af bioplast

Papkrus er belagt med et tyndt lag plastik, der skal forhindre, at for eksempel kaffe siver ind i emballagen.

Og det er netop denne overfladebelægning, som angivelig kan afgive giftige stoffer.

I dag er plastfolien ofte lavet af en bioplast kaldet polylactid (PLA), som er fremstillet af majs eller sukkerrør i stedet for de fossile brændstoffer, der bruges til at fremstille traditionel plast.

PLA kan nedbrydes hurtigere end almindelig plast under de rette forhold, men forskernes undersøgelse viser, at bioplasten stadig kan være giftig.

"Bioplast indeholder mindst lige så mange kemikalier som konventionel plast. Og da bioplastik ikke nedbrydes særlig effektiv, når det ender i miljøet, kan der være en risiko for, at plasten bliver i naturen, og at mikroplast kan optages af dyr og mennesker, ligesom anden plast gør det," siger Almroth.

Skadelige virkninger

Nogle af de kemikalier, der findes i PLA-plast omfatter UV-stabilisatorer og stoffet nonylphenol, som Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) anser for at være giftigt.

Da forskerne testede bioplastens kemikalier på insekter, kunne de konkludere, at det havde skadelige virkninger på insekternes vækst og reproduktion. Det kan ifølge forskerne indikere lignende risici for skader hos andre dyr eller endda mennesker.

Tidligere har lllustreret Videnskab kunnet fortælle om en belgisk undersøgelse, der fandt, at papsugerør havde høje koncentrationer af gruppen af giftige syntetiske "evighedskemikalier".

På baggrund af de bekymrende resultater bringer forskerne en soleklar opfordring.

"Vi er nødt til at bevæge os væk fra engangs-livsstilen. Det er bedre, hvis du medbringer din egen kop, når du køber take away-kaffe,'' siger Almroth.