Forskere overraskede: Mavefedt øger ikke altid risikoen for diabetes

For nogle mennesker kan det, der skaber ekstra fedt omkring livet, ligefrem beskytte mod sygdommen.

Mave

Ophobning af fedt omkring organerne i maven kan være farligt, fordi det frigiver stoffer, der danner betændelse i blodkar og organer. Meget fedt på maven er forbundet med blandt andet forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og generelt højere dødelighed.

© Shutterstock

Det er blevet udpeget som en af de helt store sundhedstrusler:

Fedt på maven, og store mængder af det, kan øge risikoen for en række livsstilssygdomme - herunder diabetes. Det ved vi.

Men nu viser en undersøgelse udført af forskere fra University of Virginia, at noget af det, der kan være med til at skabe de store maver, i sjældne tilfælde ligefrem kan have en beskyttende effekt i forhold til netop type 2-diabetes.

Konklusionen i undersøgelsen, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift eLife, bygger videre på en voksende forståelse af, at nogle personer med overvægt hører til i en særlig gruppe, med det, forskerne har døbt metabolisk sund overvægt.

"Det er en tilstand, hvor mennesker, der normalt ville være i risiko for hjerte-kar-sygdomme og diabetes, fordi de er overvægtige, faktisk bliver beskyttet mod negative virkninger af deres fedme," lyder det fra Mete Civelek, som er en af forskerne bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Spillede uventet rolle

Mete Civelek og resten af holdet bag undersøgelsen kiggede nærmere på nogle af de genetiske variationer, som kan øge risikoen for at udvikle fedt omkring maven.

Ud af de hundredevis af områder i vores arvemasse, som ser ud til at øge vores tilbøjelighed til at danne overskydende fedt på maven, opdagede forskerne, at fem af de genetiske variationer spillede en uventet rolle i kroppen.

"Til vores overraskelse mindsker de fem områder en persons risiko for type-2-diabetes," lyder det fra Yonathan Aberra, som har været forskningsleder på undersøgelsen i en pressemeddelse.

Type 2-sukkersyge kan forebygges

For meget mavefedt er dog stadig en kæmpe risikofaktor for en lang række sygdomme hos en stor del af befolkningen, og kun en meget lille del af personer med overvægt forventes at have den genetiske sammensætning, der beskytter dem mod type 2-diabetes.

Forskerne bag undersøgelsen mener dog, at lægerne bør kigge på mere end blot patienternes hofte og taljemål, når de skal vurdere patienters risiko for at udvikle en særlig tilstand, der kan øge risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme, kendt som metabolisk syndrom.

Det kan være en forsimplet tilgang - i hvert fald for en gruppe af patienter - og derfor mener forskerne, at læger i fremtiden også bør kigge på generne, når de vejleder patienterne.