Shutterstock

Forskere: Populær slankekur kan give hjerteproblemer

Kostplan kan fordoble risikoen for hjertekarsygdomme og højt kolesteroltal, ifølge undersøgelse.

I kampen for at komme af med uønskede kilo er den såkaldte keto-kur blevet populær.

Slankekuren skærer størstedelen af kulhydrater ud af måltiderne og erstatter dem i stedet med fedt og protein.

Men nu viser en undersøgelse, at den fedtede slankekur giver problemer med højt kolesterol og hjertekarsygdomme.

Populær kur fordobler risikoen for hjerteanfald

Ved American College of Cardiologys årlige konference for hjertelæger i starten af marts præsenterede Iulia Iatan den nye undersøgelse, der som en af de første har set nærmere på keto-kurens effekt på kolesterol og hjertekarsygdomme.

"Vores undersøgelse fandt frem til, at et fast indtag af en diæt med få kulhydrater og meget fedt var forbundet med højere niveauer af LDL-kolesterol - eller "dårligt" kolesterol - og en højere risiko for hjertesygdomme," lød det fra hjerteforskeren, der har sin daglige gang på St. Paul's Hospital i Vancouver, Canada.

Iatan og hendes forskerhold har brugt data fra UK Biobank, der indeholder sundhedsdata på mere end en halv million briter, som alle blev fulgt i mindst ti år.

Forskerne bag den nye undersøgelse har fokuseret på 305 briter, som i de indledende spørgeskemaer angav, at de får højest 25 procent af deres daglige energiindtag fra kulhydrater og mindst 45 procent fra fedtstoffer.

Kulhydrater er kroppens førstevalg til dagligdagens energikilde. Men keto-kuren anbefaler, at kulhydrat-indtaget begrænses til omkring 10 procent af det daglige kalorie-indtag. Kurens tilhængere skærer derfor ned på brød, ris, pasta, kartofler og nogle frugter og grøntsager. I stedet skal kroppen få sin næring fra protein og fedt, der i keto-kuren udgør henholdsvis omkring 25 og 65 procent. Det skal få leveren til at omdanne fedtceller til såkaldte ketoner, som erstatter kulhydraterne som energikilde.

© Shutterstock

Keto-tilhængerne blev derefter sammenlignet med en kontrolgruppe på 1220 briter, der på mere almindelig vis fik størstedelen af deres kalorier fra kulhydrater.

Udover at have et BMI, der var et procentpoint højere, fandt forskerne også frem til, at næsten hver tiende fra keto-gruppen fik hjertekarsygdomme, mens det samme kun gjaldt for hver tyvende på en normal diæt.

Dårlig kolesterol blokerer blodårerne

Tidligere studier har også påvist, at fedtrige slankekure kan give mere såkaldt LDL-kolesterol. Low Density Lipoprotein-kolesterolet består næsten udelukkende af apolipoproteinet B, der gør kroppens celler i stand til at binde og transportere fedt.

Det særlige protein er også hovedmistænkt for at føre til blodpropper, fordi det klumper sig sammen i blodårerne.

Den nye undersøgelse sætter endnu en streg under sammenhængen mellem høje kolesteroltal, apolipoprotein B og risikoen for hjertekarsygdomme.

Mennesker reagerer forskelligt

"Vi påviste, at de deltagere på en keto-lignende kur, der var i størst risiko for hjertekarsygdomme også var dem, der havde de højeste niveauer af LDL-kolesterol," påpegede Iulia Iatan ved konferencen i New Orleans.

Hun understregede også, at forskellige mennesker ifølge undersøgelsen reagerer forskelligt på den fedtrige slankekur. Iatan opfordrede keto-interesserede til at diskutere slankekuren med deres praktiserende læge, inden de begynder på kuren.

"Hvis man er på kuren, er det anbefalet at få målt sine kolesteroltal regelmæssigt og være opmærksom på andre risikofaktorer for hjertekargsygdomme som diabetes, højt blodtryk, manglende fysisk aktivitet og rygning," lød det fra hjerteforskeren.