Shutterstock
Baby babymad

Forskere: Sådan får du din baby til at spise mere grønt

Et kostforsøg med babyer har vist, hvordan man kan fordoble deres lyst til at spise frugt og grønt.

Det kan være frustrerende som forælder at se sit barn konsekvent skubbe grøntsagerne til side på tallerkenen. Men det behøver ikke at være sådan.

Forskere fra universitetet i Umeå i Sverige og University of California har fulgt to grupper babyer i alderen fra 4 til 6 måneder og derefter i halvandet år. Den ene gruppe fik den anbefalede kost fra de svenske fødevaremyndigheder. Den anden gruppe fik en såkaldt “nordisk” kost, der udover brystmælk i højere grad er baseret på bl.a. frugtmos, bær og rødder.

Resultaterne er lovende. De babyer, der blev vænnet til at spise flere grøntsager tidligt, spiste knapt 45 procent mere frugt og grøntsager, da de var mellem 12 og 18 måneder i forhold til kontrolgruppen.

Ingen bivirkninger

Ifølge undersøgelsesleder Ulrica Johansson blev der ikke registreret negative følger af den nordiske kost, der indeholder mindre protein i forhold til den mængde, der er i de officielle kostråd til babyer.

“En nordisk kost med mere frugt og grønt er både sikker for barnet og kan bidrage til sundere spisevaner i den tidlige barndom,” fortæller Ulrica Johansson.

Den nordiske kost indeholder sæsondyrkede frugter, grøntsager, bær, urter, svampe og bælgfrugter samt vegetabilske fedtstoffer og olier, fisk og æg. Til gengæld er der mindre slik, kød og mejeriprodukter.

200 babyer deltog i undersøgelsen. Forskerne vil fortsætte med at følge børnene til de bliver 7 år for at undersøge, hvor stabil forkærligheden for den nordiske kost er.