Forskere: Simpel kostvane er effektiv mod eksamens-stress

Hvis du er tilbøjelig til at få svedige håndflader, eller noget der er værre, før en eksamen, er der godt nyt.

© Shutterstock

Folk, der læser på videregående uddannelser, kender alt til at føle sig stresset i perioder, hvor de læser til eksamen eller skal op i de forskellige fag.

Men de færreste er nok klar over, at de kan drage fordel både fysisk og psykisk af at spise et par håndfulde valnødder hver dag. En undersøgelse, som er offentliggjort i tidsskriftet Nutrients, viser at daglig indtagelse af valnødder i disse mængder kan modvirke effekten af såkaldt akademisk stress og samtidig have en gavnlig virkning på tarmfloraen.

Testet på 80 unge studerende

Det er forskere fra University of South Australia i Adelaide, som udførte forsøget på 80 mandlige og kvindelige bachelor-studerende. Forsøgsdeltagerne blev inddelt i to hold, hvor kun det ene hold skulle spise det, der svarer til 50 gram valnødder dagligt. Det andet hold fungerede blot som kontrolgruppe. De to grupper blev testet i tre omgange. Først ved begyndelsen af deres 13-ugers universitetssemester, dernæst i forbindelse med eksamen og endelig to uger efter overstået eksamen.

Bedre søvn og mentalhelbred

”Vi kunne se, at de deltagere, som spiste cirka to håndfulde valnødder hver dag, udviste forbedringer på en række forskellige områder med hensyn til selvrapporteret mental sundhed. Derudover var der hos dem, der spiste valnødder, forbedrede biomarkører for stofskifte samt bedre søvnkvalitet i det lange løb”, forklarer en af de to forskningsledere, forsker og PhD-studerende ved University of South Australia, Mauritz Herselman.

Mindre tendens til depression

De studerende, som ikke spiste valnødder dagligt, følte sig mere stressede og var mere plaget af depression i perioden op til deres eksamen, hvorimod dette ikke var tilfældet hos dem, der spiste valnødder. Faktisk oplevede de valnødde-spisende forsøgsdeltagere et markant fald i depressionslignende følelser i perioden imellem det første og det afsluttende kontrolbesøg.

Masser af gavnlige stoffer

Der er tilmed en god forklaring på, hvorfor valnødder har disse effekter på krop og sind.

Tidligere forskning har vist, at valnødder indeholder omega-3 fedtsyrer, antioxidanter, søvnhormonet melatonin, polyfenoler, folat og E-vitamin, som alle er stoffer med en gavnlig indvirkning på såvel hjerne som fordøjelse. Mange tror, at valnødder er fedende, men det er en myte. En undersøgelse offentliggjort i Journal of Nutrients afslørede, at raske ældre personer, som indtog en daglig mængde valnødder svarende til 300 kalorier, ikke udviste nogle tegn på vægtstigning.

Shutterstock

©

Læs også:

En særlig sårbar gruppe

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO tilhører mindst 75 procent af de personer, som har psykiske lidelser, aldersgruppen 24 år eller yngre. Det betyder med andre ord, at studerende i denne fase af deres videregående uddannelse er særligt sårbare.

”Vores forskning viser, at hvis man spiser valnødder i disse ret stressende perioder, kan det forbedre både det mentale helbred og generelle velbefindende hos studerende. Det er i øvrigt en sund og velsmagende snack samt en alsidig ingrediens i mange opskrifter, som altså kan modvirke nogle af de negative effekter af akademisk stress”, udtaler lektor Larisa Bobrovskaya fra University of South Australia.