Forskere: Vacciner til kræftbehandling kan være klar om fem år

Nogle af vaccinerne bygger på erfaringer fra udviklingen af coronavacciner.

Cancervaccine

Der er de seneste år sket store fremskridt inden for vacciner til hudkræft, modermærkekræft og kræft i bugspytkirtlen.

© Shutterstock

Efter årtier med begrænset succes i forskningen inden for vacciner til kræftbehandling melder flere forskere nu ud, at man har nået et vendepunkt.

Forskere fra UW Medicines Cancer Vaccine Institute og Weill Cornell Medicine forudser, at der vil være effektive vacciner tilgængelige på markedet om fem år.

"Vacciner er sandsynligvis den næste store ting i forsøget på at reducere antallet af kræftdødsfald,'' siger professor i medicin Steve Lipkin fra Weill Cornell Medicine.

Forskerne tilføjer, at nogle af disse vacciner bruger mRNA-teknologi, som er en relativt ny teknologi, der blev brugt for første gang i udviklingen af coronavacciner.

Selvom behandlingerne kaldes vacciner, er de ikke det samme som traditionelle sygdomsforebyggende boostere. I stedet formindsker de tumorer og forhindrer kræften i at vende tilbage.

Forskerne tester i øjeblikket nye vacciners potentiale til behandlingen af bryst- og lungekræft. Det seneste år er der sket fremskridt inden for vacciner til hudkræft, modermærkekræft og kræft i bugspytkirtlen.

''Når de først er trænet, kan T-cellerne rejse overalt i kroppen for at jage faren,'' siger professor i immunologi Nora Disis fra UW Medicines Cancer Vaccine Institute.

Lægevidenskaben forstår, ifølge forskerne selv, mere end nogensinde, hvordan kræft gemmer sig for kroppens immunsystem. Kræftvacciner booster immunsystemet til at finde og dræbe kræftceller, og for at vaccinerne skal virke, skal de lære immunsystemets T-celler at genkende kræft som farlig.

Udviklingen af vacciner til behandling af kræft har været udfordrende. Den første, Provenge, blev godkendt i USA i 2010 til behandling af prostatakræft, der havde spredt sig. Det kræver, at man behandler patientens egne immunceller i et laboratorium og giver dem tilbage gennem et drop.

Vaccineproducenterne Moderna og Merck udvikler i fællesskab en personlig mRNA-vaccine til patienter med modermærkekræft, og et større forskningsprojekt begynder i år. Vaccinerne er skræddersyet til hver enkelt patient baseret på de mange mutationer i patienterne kræftvæv.

En vaccine, der er tilpasset på denne måde, kan træne immunsystemet til at gå på jagt efter kræftens mutationsfingeraftryk og dræbe disse celler.

Men sådanne vacciner vil være dyre, da de grundlæggende skal laves helt fra bunden til hver enkelt patient, og ikke til den brede befolkning som for eksempel coronavaccinen.