Hvordan virker akupunktur?

Mange mener, at de bliver hjulpet af akupunktur. Men ved man, om det virker?

Woman with acupunctur needles

Filosofien bag akupunktur er, at mennesker har en energi eller livskraft, kaldet Ch’i, som flyder igennem kanaler i kroppen, kaldet meridianer.

Sygdomme skyldes ifølge denne filosofi en ubalance i livskraften Ch’i, og balancen kan bringes tilbage i kroppen ved hjælp af akupunktur.

For nylig har et forsøg vist, at stoffet adenosin bliver frigivet, når akupunktøren stikker nåle i mus. Adenosin blokerer smertesignaler, så de ikke når hjernen. Men stoffet virker kun i det væv, nålene stikkes i.

Det er altså beviseligt, at akupunktur lindrer lokale smerter, men i andre tilfælde ved forskerne faktisk ikke, om effekten blot skyldes placebo.

Ikke videnskabeligt bevist, om akupunktur virker

Når forskere vil undersøge, om en behandling virker, udfører de et dobbelt blindstudie. Her bliver patienter med samme lidelse delt i to grupper. Den ene gruppe får den behandling, der skal afprøves, mens den anden får en behandling, der ligner den.

Ikke engang lægen ved, hvilken behandling han afprøver, da han kan påvirke patienterne. Det sidste er svært at gennemføre for akupunktur. Der er lavet nogle forsøg, hvor nålen stikkes forkert ind eller ikke sættes helt ind, men de forsøg er ikke dobbelt blinde, og det er derfor ikke videnskabeligt bevist, om akupunktur virker.