Shutterstock

Forskning peger på endnu en grund til, at gravide bør undgå PFAS

Selv ved lave niveauer af de såkaldte evighedskemikalier hos moren kunne forskerne se en effekt hos fostret.

Når en gravid har høje værdier af de såkaldte evighedskemikalier, PFAS, i blodet, kan det få en række sundhedsskadelige konsekvenser for fosteret.

Det har adskillige undersøgelser indikeret gennem de senere år.

Nu kobler en amerikansk undersøgelse stofferne, der findes i alt fra pizzabakker til brandslukningsskum, til endnu en negativ helbredseffekt.

Forskere fra Brown University mener nemlig at kunne dokumentere, at børn, der bliver udsat for høje PFAS-niveauer i livmoderen, har større sandsynlighed for at blive overvægtige senere i livet.

Det fremgår af deres resultater, der er publiceret i tidsskriftet Environmental Health Perspectives.

Resultaterne lægger sig i slipstrømmen på tidligere undersøgelser, der også har antydet en sammenhæng.

Men for første gang er det nu lykkedes forskerne entydigt at underbygge en kobling mellem PFAS-eksponering inden fødslen - og risikoen for overvægt senere i livet, lyder det fra forskerne.

Deres resultater er nemlig baseret på otte større forskningsundersøgelser, hvor deltagerne er blevet fulgt over en længere periode, altså såkaldte kohorter, fra forskellige dele af USA med varierende demografiske forhold.

© Shutterstock

Hvad er PFAS?

Med andre ord er resultaterne ifølge forskerne mere generaliserbare, end tidligere data har været.

Effekt hos både piger og drenge

Undersøgelsen, der bygger på data, der er indsamlet over to årtier, stammer fra i alt 1391 børn i alderen to til fem år og deres mødre.

Først analyserede forskerne niveauerne af syv forskellige typer af PFAS i blodprøver fra mødrene under graviditeten.

Næste skridt var at beregne hvert barns Body Mass Index (BMI) for at få en ide om børnenes omtrentlige mængde kropsfedt.

Resultaterne viste, at højere niveauer af PFAS i morens blod under graviditeten var relateret til et “lidt højere BMI” hos barnet efter fødslen.

For eksempel var hver fordobling af PFAS-stoffet perfluordecansyre forbundet med en 10 procent øget risiko for, at barnet udviklede overvægt eller svær overvægt.

Den øgede risiko for overvægt gjaldt både for drenge og piger, og sammenhængen gjorde sig gældende selv ved lave niveauer af PFAS-eksponering, fremgår det af resultaterne.

Ifølge forskerne bør fremtidig forskning fokusere på sammenhængen mellem morens PFAS-eksponering og forekomsten af fedme hos ældre børn - og i sidste ende teenagere og voksne.