Fysisk aktivitet holder hjernen sund - men én faktor kan tilbagerulle gevinsten

Du kan dyrke nok så meget motion, men hvis du som midaldrende nedprioriterer én anden vigtig ting, vil din kognitive gevinst være begrænset, tyder undersøgelse på.

Ved undersøgelsens begyndelse havde de personer, der var mere fysisk aktive, også en bedre kognitiv funktion - uanset hvor længe de havde sovet.

© Shutterstock

Det er ikke kun kroppen, der går i forfald, når vi bliver ældre. Hjernen bliver også mindre skarp, som alderen skrider frem.

Hos nogle sker der hurtigere end hos andre, men vi kan selv være med til at påvirke, hvor hurtigt det går.

En vigtig komponent er motion, der ikke bare styrker kroppen, men som også ser ud til at kunne bremse kognitiv tilbagegang.

Men når vi er i 50'erne og 60'erne opnår vi kun den positive genvinst ved motion, hvis vi prioriterer en anden vigtig ting i vores hverdag.

Det viser en britisk undersøgelse.

I undersøgelsen, der er publiceret i tidsskriftet Lancet Healthy Longevity, har forskerne set nærmere på data fra næsten 9.000 briter, der var 50 år eller derover.

Forskerne vurderede deltagernes kognitive funktion over en periode på 10 år ved løbende at teste deres hukommelse og verbale færdigheder.

Samtidig blev deltagerne bedt om at udfylde spørgeskemaer med informationer om deres søvnmønstre og fysiske aktivitetsniveau.

Inddelt i grupper

På den baggrund inddelte forskerne forsøgspersonerne i tre søvngrupper: Dem, der sov mindre end seks timer, dem, der fik mellem seks og otte timers søvn - og dem, der sov over otte timer på en gennemsnitlig nat.

Derudover blev deltagerne inddelt i to grupper baseret på hyppigheden og intensiteten af deres selvrapporterede fysiske aktivitet: Den øverste tredjedel - altså topscorerne - blev betegnet som "mere fysisk aktive" og de resterende to tredjedele som "mindre fysisk aktive."

© Shutterstock

WHO's anbefalinger

Ved undersøgelsens begyndelse havde de personer, der var mere fysisk aktive, også en bedre kognitiv funktion - uanset hvor længe de havde sovet.

Men det billede ændrede sig i løbet af den 10 år lange undersøgelse.

Kort søvn begrænser effekt

Forskernes data viste, at deltagerne, der var i 50’erne og 60’erne, og som dyrkede regelmæssig motion, men sov mindre end seks timer om natten, ikke opnåede den kognitive gevinst, som forskerne havde regnet med på sigt.

Tværtimod oplevede de overordnet set de samme kognitive udfordringer som dem, der dyrkede mindre motion, men som fik mere nattesøvn.

Med andre ord havde de midaldrende voksne brug for mindst seks timers søvn for at opnå de kognitive fordele ved et højt fysisk aktivitetsniveau.

"Vores undersøgelse tyder på, at det kan være nødvendigt at få tilstrækkelig søvn for at opnå de fulde kognitive fordele ved fysisk aktivitet,” siger hovedforfatter bag undersøgelsen, dr. Mikaela Bloomberg fra University College London i en pressemeddelelse.

Til gengæld kunne forskerne konstatere, at de kognitive fordele ved motion for personer på 70 år og derover blev opretholdt - også selvom de sov mindre end seks timer om natten.