Gammel røg i tøj og møbler er farlig for helbredet

Det kan være farligt, når du sidder i en stue, hvor der er blevet røget – selvom der er blevet luftet ud. Amerikanske forskere har undersøgt såkaldt “tredjehåndsrygning” på mus, og de tager allerede skade af det efter en måned.

© Shutterstock

Nikotingule vægge og selv små partikler fra cigaretrøg, der sætter sig i tøj og møbler fortsætter med at være skadelige for helbredet, lang tid efter at cigaretten er slukket.

Det viser en ny undersøgelse fra University of California

De amerikanske forskere har undersøgt de partikler, der kommer fra brændt tobak og udåndet røg, og som sætter sig på overflader som tøj og møbler.

Er der partikler nok på en overflade, viser det sig, kan de reagere med ilt og danne kræftfremkaldende stoffer.

Skader efter en måned

Rygning er den største enkeltstående årsag til kræft, og hvert år dør 4,2 mio. mennesker af tobak på verdensplan.

Forskerne målte effekten på tredjehåndsrygning ved at placere forskellige materiale, der var blevet udsat for tobaksrøg, i bure med mus.

Derpå tog forskerholdet hjerne- og leverprøver fra musene, som de testede for hormonændringer, resistens over for insulin, skader på lever mm.

Allerede efter en måned kunne forskerne måle leverskader hos musene, og efter to måneder målte de yderligere molekylære skader.

Pas på hotelværelser

Forskerne understrege, at der er tale om et museforsøg i et kontrolleret miljø.

“Selvom vores forsøg ikke blev udført på mennesker, skal folk alligevel være opmærksom på hotelværelser, biler og hjem, der tidligere har været beboet af rygere, for så er man udsat for tredjehåndsrygning,” siger forsker bag forsøget Manuela Martins-Green til Sciencealert.