Her er den oversete årsag til hjerte-kar-sygdomme

Lægevidenskaben har længe betragtet kolesterol som den værste fjende for hjertesundheden. Men forskning afslører en langt større trussel.

Forskerne har analyseret resultaterne af tre store undersøgelser, hvor forskellige terapier mod blodprop i hjertet og slagtilfælde blev testet på sammenlagt 31.245 patienter.

© Shutterstock

Hjerte-kar-sygdom slår flere mennesker ihjel end noget andet, og igennem flere årtier har læger været overbeviste om, at kolesterol var den helt store synder. Tidligere undersøgelser havde nemlig vist, at der var flere slagtilfælde med dødelig udgang blandt folk med højt blodindhold af det ”lede” kolesterol – også kendt som LDL (low-density lipoprotein) – sammenlignet med folk, der havde mindre af det.

Samtidig vidste forskere, at kolesterol var en af hovedbestanddelene i de plakformationer, som indsnævrer blodårerne og i værste fald kan gå i stykker, så fragmenter kiler sig fast i hjertets kranspulsårer med risiko for en dødelig blodprop i hjertet.

Det viser sig imidlertid, at det er den forkerte fjende, vi har rettet kikkerten mod. Det er nemlig slet ikke kolesterol, som er den store trussel.

Markant større risikofaktor

Det er derimod inflammation.

Amerikansk forskning afslører, at blandt folk, som tager kolesterolsænkende statiner, er inflammation en markant større risikofaktor for blodprop i hjertet og slagtilfælde, end hvis man fortsat har forhøjet kolesterol.

”Det giver sig selv, at hvis ikke vi kigger på kroppens inflammatoriske respons, kommer vi aldrig til at vinde over disse sygdomme. Det er ikke længere en hypotese men en dokumenteret kendsgerning”, udtaler Paul Ridker, som er kardiovaskulær epidemiolog og biomedicinsk forsker og en af forskerne bag undersøgelsen, som er offentliggjort i the Lancet.

C-reaktivt protein afslører inflammation

Forskerne har helt konkret analyseret resultaterne af tre store undersøgelser, hvor forskellige terapier mod blodprop i hjertet og slagtilfælde blev testet på sammenlagt 31.245 patienter, der alle i forvejen tog kolesterolsænkende statiner.

Ved undersøgelsernes start blev samtlige deltageres blod analyseret for henholdsvis kolesterol og et naturligt stof, som hedder C-reaktivt protein (CRP) og er en såkaldt markør for inflammation i kroppen. Alle tre undersøgelser afslørede, at forhøjet CRP var en markant større risikofaktor for hjerte-kar-dødelighed, end det var tilfældet med kolesterol.

268 procent højere dødelighed

Helt konkret havde patienter med de højeste CRP-værdier en 268 procent højere hjerte-kar-dødelighed end patienter med de laveste CRP-værdier i blodet. Til sammenligning blev et forhøjet kolesteroltal kun kædet sammen med en 27 procent højere hjerte-kar-dødelighed. Forhøjet CRP betyder øget inflammation, så det er efter alt at dømme de inflammatoriske processer, som er problemet.

Det viser sig da også, at plakdannelserne i blodårerne er gennemsyret af inflammation og immuncelle-aktivitet. Dyreforsøg har tilmed vist, at åreforkalkning med høj inflammationsgrad er mere tilbøjelig til at briste og sende potentielt dødelige fragmenter ud i blodet, så det vigtige er at finde strategier til bekæmpelse af inflammationen.

Næringsstoffer beskytter

Der har længe været teorier, som underbygger, at kolesterol ikke udgør en trussel, med mindre det bliver oxideret af frie iltradikaler, og en inflammatorisk reaktion bliver startet. Undersøgelser har vist, at visse næringsstoffer ligefrem har en anti-inflammatorisk effekt. Det gælder blandt andet omega-3 fedtsyrer fra fisk samt C-vitamin, D-vitamin, selen og zink.

En af de mest overbevisende undersøgelser til dato er udført af forskere fra Linköping Universitetshospital og Karolinska Institutet i Stockholm. Ved at give en kombination af selen og coenzym Q10 til ældre personer i fire år lykkedes det at mindske den kardiovaskulære dødelighed med 54%. Forskerne hæftede sig ved, at behandlingen reducerede CRP-niveauet i blodet, og det sænkede ligeledes andre inflammationsmarkører som osteopontin og sP-selectin.