Hurtigtvirkende næsespray mod migræne på vej

Med de amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndigheders godkendelse af en hurtigtvirkende næsespray bliver livet med migræne måske en kende lettere.

Migræne opleves ofte som en meget smertefuld hovedpine.

De fleste migræneanfald varer 2-4 timer, men der findes eksempler på anfald, som kan vare ved i op til tre dage.

© Shutterstock

Det anslås at i omegnen af én milliard mennesker lider af migræne på verdensplan. Den voldsomme hovedpine kan blandt andet komme til udtryk ved dunkende smerte, svimmelhed, kvalme, ekstrem lysfølsomhed samt føle- og synsforstyrrelser.

For nogle kan der gå år imellem anfaldene, mens andre rammes ugentligt. Den mest almindelige behandling mod migræne er såkaldte migrænepiller, som kan dulme smerten, mens anfaldet står på.

Nu er der imidlertid godt nyt for dem, der ikke er tilhængere af piller som middel mod migræne.

De amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndigheder, også kaldet FDA, har nemlig godkendt en hurtigtvirkende næsespray mod migræne fra medicinalvirksomheden Pfizer, som forventes at være på hylderne i USA i juli 2023.

Alternativ til piller

Næsesprayen, som kommer til at gå under navnet Zavzpret, bliver ifølge medicinalgiganten et vigtigt alternativ til de smertelindrende præparater, som allerede er på markedet.

“FDA’s godkendelse markerer et signifikant gennembrud for folk med migræne, som ønsker et alternativ til piller,” siger kommerciel chef i Pfizer, Angela Wang, i en pressemeddelelse.

Migræne kan blandt andet føre til synsforstyrrelser.

Nogle migrænepatienter oplever synsforstyrrelser, også kaldet aura, før hovedpinen for alvor tager til.

© Shutterstock

Et såkaldt fase 3-studie fra virksomheden selv viser desuden, at næsesprayen på nogle af forsøgspersonerne virkede på blot 15 minutter, og det vækker glæde blandt fagfolk.

“For mine patienter er netop hastigheden, hvormed et præparat virker, en af de vigtigste faktorer for, om de finder det effektivt,” tilføjer læge ved New England Institute for Neurology & Headache, Kathleen Mullin.

Resultaterne er blevet til på baggrund af en undersøgelse, hvor halvdelen af en gruppe på 1405 personer fik en afmålt spraydosis, mens den anden halvdel fik placebo.

Udover at virkningen begyndte at indtræffe efter 15 minutter for nogles vedkommende, så viste sprayen sig at reducere smerten betydeligt to timer efter forsøgspersonernes respektive migræneudbrud.

Hvornår Zavzpret potentielt kan købes på de danske apoteker er dog endnu uvist.