Shutterstock

Hvert femte barn har et unaturligt forhold til mad

En stor sammenligning af børn og unge i 16 lande afslører, at hver femte har et unaturligt forhold til mad - og det er især piger, som er ofre for problemet.

Vi er sultne, vi spiser, vi bliver mætte. Hvis det var så enkelt, ville alt være i skønneste orden, men det er det ikke. En grundig analyse af i alt 32 offentliggjorte undersøgelser – en såkaldt meta-analyse – afslører, at godt hvert femte barn i verden ikke har et normalt forhold til den mad, de putter i munden. Det er forskere fra en række lande, herunder England, Spanien og USA, som står bag den nye opgørelse.

Meta-analysen omfatter i alt 63.181 børn i alderen 6-18 år, og 16 forskellige lande i Europa, Nord- og Sydamerika, Asien og Afrika er repræsenteret.

Tallene, som er offentliggjort i JAMA Pediatrics, bekymrer forskerne bag analysen.

Mest almindeligt hos piger

”Det er afgørende at identificere omfanget af disse spiseforstyrrelser og deres fordeling i forskellige risikogrupper, så vi kan forebygge og behandle problemet”, udtaler en af forskerne, Dr. Jose Francisco Lopez-Gil fra University of Castilla-La Mancha i Spanien.

Meta-analysen afslørede, at tendensen især er udbredt blandt piger. 30 procent af pigerne udviste tegn på spiseforstyrrelser, hvor tallet var næsten halvt så stort blandt drenge. Der blev ligeledes observeret en øget tendens til spiseforstyrrelser blandt ældre børn og hos dem, der havde et højt BMI-tal (Body Mass Index).

Kan være arveligt

Forskerne benyttede sig af et fem-punkts-spørgeskema, som kaldes for SCOFF og er den hyppigst anvendte screeningmetode til at identificere spiseforstyrrelser. Her svarer deltagerne på spørgsmål vedrørende deres følelser omkring det at spise, konstateret vægttab indenfor nyere tid, kropsopfattelse og forhold til mad generelt.

Videnskaben ved ikke nøjagtigt, hvad der forårsager spiseforstyrrelser, men det kan være arveligt. Børn kan have 7-12 gange større risiko for en spiseforstyrrelse, hvis en af forældrene, en søskende eller et andet familiemedlem har haft problemet. Der er også forskning, som peger på en sammenhæng imellem spiseforstyrrelser og sociale medier.