Shutterstock
Dreng måles

Hvor højt bliver dit barn som voksen? Her er forskernes nye model

I den største undersøgelse af sin art har forskere fundet en ny metode til at forudsige, hvad dit barns sluthøjde bliver.

Hvis du vil have en god ide om, hvor højt dit barn bliver som voksen, er det ikke nok at skæve til din egen og din partners højde.

Det viser en undersøgelse, hvor forskere fra University of Queensland har analyseret dna fra hele 5,4 millioner mennesker og afsløret hele 12.000 genetiske variationer, der har en indflydelse på, hvor højt vi kommer til at rage op fra Jordens overflade.

Ifølge forskerne åbner resultaterne op for, at vi kan bruge dna til at forudsige vores voksenhøjde mere præcist end nogensinde før og samtidig opdage skjulte sygdomme tidligere end i dag.

Fandt svaret dybt nede i vores dna

Vores vækstkurve fra vi er babyer til voksne, og hvilken rolle genetikken spiller i den forbindelse, har tidligere været en ekstremt kompliceret og sparsomt belyst del af den menneskelige biologi.

Ofte bruges tabeller, hvor højden fra den biologiske far og mor indgår, men resultaterne er kun generelle estimater.

Derfor besluttede de australske forskere at sammenligne højde og dna fra forsøgsdeltagere i mere end 281 forskellige undersøgelser ved hjælp af analyseprogrammer.

Her udpegede de i alt 12.111 afgørende genetiske variationer i en klynge tæt på de gener, der hænger sammen med væksten af vores knogler.

Kan afsløre skjulte sygdomme

Variationerne kan, ifølge forskerne, forklare 40 procent af højdeforskellene blandt mennesker med europæisk herkomst. Og omkring 10 - 20 procent af højdeforskellene hos personer, som ikke er af europæisk herkomst.

Desuden vurderer forskerne, at omkring 20 procent af variationen i højde skyldes miljø.

Nu håber de, at opdagelsen kan hjælpe læger med at udpege dem, der ikke vokser, som generne dikterer, og dermed opdage skjulte sygdomme, der kan hæmme væksten.