SHUTTERSTOCK
Støv

Hvor kommer støv fra?

Nu, hvor forårssolen kommer, bliver det tydeligt, hvor meget støv der ligger overalt i huset. Men hvor kommer det fra?

Støv består af bittesmå partikler, der opstår under almindelig aktivitet i hjemmet.

Nogle af de væsentligste kilder til støv er afstødte hudceller, dyrehår, krummer, pollen, tekstilfibre fra tøj, møbler og tæpper samt partikler fra fx stegeos og tobaksrøg.

Støv kan holde sig svævende i kortere eller længere tid og bliver let hvirvlet op fra fx gulvet. Når det lægger sig igen, er det ikke altid i et jævnt lag.

Elektronik samler støv

Nogle overflader samler mere støv end andre – fx tiltrækker svage elektriske ladninger i stereoanlægget, fjernsynsskærmen og computeren ekstra meget støv.

Mider trives i dit sengetøj

stoev seng
© Shutterstock

Soveværelset støver mest

Soveværelset er et af de rum, hvor der dannes allermest støv, fordi det er her, vi tager tøjet af. Støvet består primært af hudskæl, som er guf for husstøvmider.

stoevmide
© Eye of science/Science Photo Library

Du fodrer tusinder af mider

På et enkelt døgn afgiver et menneske mellem et halvt og et helt gram hudskæl. Det er rigeligt til at ernære flere tusind husstøvmider i et år.

Når luftstrømme gennem huset rammer støvpartiklerne, samles de til nullermænd, der hvirvler hen over gulvet og samler endnu mere støv.

I rum med almindelig aktivitet svinger mængden af støv fra ca. 0,05 til et milligram pr. kubikmeter, men i rum med høj aktivitet, og hvor der bliver røget, kan støvmængden være betydelig større.