Shutterstock

Hvor længe bør et ideelt samleje vare? Her er forskningens bud

Der er overraskende bred enighed om, hvor lang tid det tager at få en orgasme, blandt kvinder på tværs af lande.

Hvor lang tid skal det vare? Hvad er egentlig normalt? Og gør jeg det godt nok?

De fleste af os har nok tænkt over de spørgsmål - ofte uden at sige dem højt. For sex og lyst kan stadig være tabubelagte emner at tale om, og derfor viger mange udenom.

Samme tendens kan man spore i forskningen, hvor - især kvinders - seksualitet er kategorisk underbelyst.

Det forklarer Astrid Ditte Højgaard, der er ledende overlæge ved Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital i Danmark.

Nogle undersøgelser er det dog blevet til i tidens løb. Men før vi går videre til sexaktens højdepunkt, orgasmen, skal vi lige runde en sejlivet myte.

Nemlig devisen “jo længere, des bedre,” et succeskriterium, der trods sin udbredelse ikke bør tilstræbes:

“Samlejet kan godt være for langt.” Astrid Ditte Højgaard, ledende overlæge ved Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital i Danmark

“Samlejet kan godt være for langt,” lyder det fra Astrid Ditte Højgaard, der som læge ofte er stødt på heteroseksuelle mænd, der har svært ved at komme.

“Og det er jo tit den naturlige afslutning på et samleje, når manden kommer. Når han har svært ved det, kan samlejet vare op til mellem en halv og en hel time - eller længere, og det er ikke en rar situation for nogle af parterne. Man bliver øm og udkørt, fordi der ikke er nogen oplagt afslutning,” forklarer hun.

Mange får aldrig orgasme

Og så til det næste: Klimakset.

For hvor længe tager det for henholdsvis en mand og en kvinde at nå samlejets højdepunkt?

Det varierer i sagens natur fra person til person, men en række videnskabelige undersøgelser har kigget nærmere på de to køns vej til orgasme og udløsning.

Man skal være opmærksom på, at data bygger på varigheden af selve penetrationen og ikke tager højde for andre former for sex, som oral- eller håndsex.

© Shutterstock

Vi har mindre sex, end vi ønsker

Lad os med de forbehold starte med kvinderne.

Ifølge en indisk undersøgelse fra 2020 tager det gennemsnitligt kvinder 13,41 minutter at få en orgasme, når man tager tid med et stopur fra det øjeblik, de føler sig opstemte, til de får en orgasme.

Undersøgelsen bygger på besvarelser fra 645 kvinder fra 20 forskellige lande.

Og den peger også på, at 17 procent af respondenterne aldrig har oplevet at få en orgasme.

En andel, Astrid Ditte Højgaard betegner som “et sørgeligt høj tal,” der måske til dels kan forklares med, at mange kvinder har brug for at blive stimuleret under et samleje for at kunne komme.

“Undersøgelsen viser også, at kun 32 procent af kvinderne er i stand til at få orgasme alene ved penetration,” siger hun.

“Det kan være, det er det, der volder kvaler; at mange har en forståelse af, at kvinder kan få en orgasme alene ved, at der er en penis i skeden. Men 68 procent har brug for at blive stimuleret på andre måder. Det er muligvis også derfor, at den favoriserede sexstilling blandt kvinderne er, at hun er øverst. Det er klart den mest sikre måde for kvinden at kunne få orgasme på, fordi hun kan stimulere sig selv undervejs.”

Videnskabens 2 gode råd til orgasmer

Mænd kommer hurtigere

Mens gennemsnitskvinden skal bruge mere end 13 minutter på at nå en orgasme, er vejen til ejakulation typisk kortere for manden.

Det viser en undersøgelse fra 2005, der bygger på data fra 500 heteroseksuelle par fra fem forskellige lande. Her fremgår det, at mediantiden, før manden får udløsning, er 5,4 minutter.

En senere undersøgelse af 474 mænd fra de fem samme lande nåede frem til en mediantid på 6 minutter, fra selve penetrationen fik i gang, til manden fik udløsning.

Ingen af de to undersøgelser så særskilt på mandens orgasme. Man kan nemlig godt have udløsning, altså sædafgang, uden at opnå orgasme.

Noget, der på sigt kan føre til dalende lyst hos manden.

Ekspertbud vækker undren

Med videnskabens bud på kønnenes klimaksintervaller i baghovedet, kan vi rykke videre til næste spørgsmål.

Hvad er eksperternes bud på den ideelle længde på et samleje så?

Det kaster en undersøgelse fra 2005 lys over. Her har en gruppe amerikanske og canadiske sexterapeuter nemlig besvaret en række spørgsmål for at komme frem til den optimale længde på et samleje mellem en mand og en kvinde.

Ifølge undersøgelsen er mellem tre og syv minutter tilstrækkeligt for et samleje, mens mellem syv og tretten minutter bliver anset for “ønskeligt”. Her er der igen alene tale om selve penetrationen - forspil, oralsex og andet indgår derfor ikke i sexterapeuternes besvarelser.

Astrid Ditte Højgaard betegner eksperternes bud på det ideelle samlejes varighed som "overraskende":

“Det er lidt tankevækkende, at videnspersoners bud på den ideelle længde af et samleje er kortere, end kvindernes egne besvarelser indikerer, de behøver for at opnå en orgasme” siger hun og uddyber:

"Det kan være med til at sætte kvinder under et unødigt pres – det bliver ”unormalt,” at hun har brug for mere tid for at opnå klimaks."

Alderen kan ændre sexlivet

Mens samlejets varighed er én faktor, der spiller ind på tilfredsheden med vores sexliv, peger Astrid Ditte Højgaard på, at der er er mange andre omstændigheder, der også har en betydning.

“Det er vigtigt at kende sig selv og vide, hvad der fungerer og få talt sammen om sine behov. Især i takt med, at man bliver ældre,” siger hun og uddyber:

“For med alderen kommer også skavanker, der kan gøre nogle stillinger fysisk udfordrende. For eksempel kan det være, manden helst skal stå op, for at der løber blod til penis, mens kvinden kan have brug for noget helt andet. Seksualiteten er foranderlig gennem hele livet, og det er vigtigt, man får talt sammen om det.”