Photo by Ewan Robertson on Unsplash

Hvorfor må man ikke drikke saltvand?

På film ser man tit skibbrudne, der er ved at dø af tørst. Men hvorfor er det så farligt at drikke saltvand?

Saltvand indeholder for meget salt

“Vand, vand overalt, men ikke en dråbe at drikke,” lyder et kendt engelsk sømandscitat. Det er vitterlig en ualmindelig dårlig idé at drikke saltvand – faktisk kan det betyde den visse død. Saltvand indeholder nemlig ca. 3,5 procent eller 35.000 ppm (parts per million) opløste salte, og det er meget mere, end den menneskelige krop kan tåle at indtage.

Saltvand udtørrer kroppen

Faktisk må drikkevand højst indeholde 500 ppm. Større saltindhold kan simpelt hen dehydrere, dvs. udtørre, kroppen. En skibbruden person, der lider af væskemangel i forvejen, kan dø af dehydrering efter blot et par glas saltvand. Saltet påvirker nemlig trykket i blodstrømmen, og cellerne begynder derfor at udsende vand for at regulere balancen i kropsvæskerne.

Saltvand giver forhøjet blodtryk

Når vandet kommer ud i blodstrømmen, opstår der to alvorlige problemer. Enten stiger blodtrykket til et dødeligt niveau, eller cellerne mister så meget vand, at de går til grunde pga. udtørring.

Man kan leve uden vand i over en uge

En skibbruden person kan altså ikke ty til saltvand i stedet for almindelig vand, selvom saltvand er lige indenfor rækkevidde. Mennesket vil kunne overleve uden vand i syv dage, hvis vejret er varmt og ikke mere end 27 grader, og 10 dage, hvis vejret er koldt. Jo varmere det er, des mere sveder man, og jo kortere kan man overleve uden vand.

Det skyldes, at menneskekroppen består af omkring 60 procent vand og derfor er afhængig af at vedligeholde denne mængde vand i kroppen. Når det er varmt, kommer menneskekroppen til at svede mere end normalt, hvilket gør at man har behov for mere vand, da man skal af med noget varme.