Shutterstock

Invaliderende hovedpine i vækst: Særlig type medicin kan afhjælpe

Forsøget har vist lovende resultater for patienter, der ellers kun har begrænsede behandlingsmulighder.

En kraftig hovedpine, ofte tilsat en pulserende lyd ala tinnitus, svimmelhed, synsforstyrrelser og sortnen for øjnene.

Sådan oplever mange symptomerne på den voldsomme hovedpinesygdom, idiopatisk intrakraniel hypertension, forkortet som IIH, der på sigt både kan føre til permanent synsnedsættelse og i sjældne tilfælde blindhed.

Tilstanden er karakteriseret af forhøjet væsketryk i kraniet, og størstedelen af dem, der bliver ramt, er yngre overvægtige kvinder, men den kan også ramme andre.

Hidtil har sygdommen været sjælden. Men i takt med at flere bliver overvægtige, er forekomsten af sygdommen skudt i vejret, og der har således været en stigning på 350 procent i forekomsten i de sidste 10 år.

Alligevel findes der kun begrænsede behandlingsmuligheder.

Men det håber et hold britiske forskere nu at gøre op med.

I en undersøgelse, der er udgivet i tidsskriftet Brain, fremlægger forskerne lovende resultater for en fremtidig behandling af hovedpinesygdommen.

Midlet, der ser ud til at have god effekt, er et stof kaldet exenatid, som man ellers bruger til behandling af type-2 diabetes.

I undersøgelsen indrullede forskerne syv patienter, der led af IIH, der blev behandlet med lægemidlet i 12 uger. Otte andre patienter blev over samme periode behandlet med et placebo-lægemiddel.

Den positive effekt holdt

Lægemidlet blev givet som indsprøjtning to gange dagligt, og allerede 2,5 timer efter injektionen kunne forskerne se, at væsetrykket i patienternes kranier faldt. Og den positive effekt holdt ved - trykket var stadig lavere i en måling efter de 12 uger, forsøget varede.

Samtidig rapporterede patienterne et markant fald i antallet af migræneanfald i løbet af de 12 uger, forsøget varede.

Gennemsnitligt oplevede patienterne at have 7,7 færre dage om måneden med hovedpine sammenlignet med tiden før forsøget. Placebogruppen oplevede et fald i samme periode på 1,5 dage.

Alex Sinclair, der er professor i neurologi ved University of Birmingham og hovedforfatter bag undersøgelsen, kalder resultaterne for “vigtige.”

Samtidig understreger han, at der er brug for flere forsøg, der understøtter forskernes resultater, før man kan begynde at tilbyde behandlingen.