Kæmpe undersøgelse: Én bestemt faktor kan være afgørende for din hunds sundhed og liv

Amerikanske forskere har gennemgået data fra mere end 21.000 forskellige hunde og udpeget én vigtig miljøfaktor, som kan have afgørende betydning for din pelsede vens helbred.

Tryghed, kærlighed, økonomisk stabilitet, motion og sociale relationer.

Selvom der er mange forskellige holdninger til, hvad ingredienserne til et sundt og langt menneskeliv er, findes der nok alligevel flere elementer, de fleste kan blive enige om.

Men hvad sikrer egentlig et langt og sundt liv blandt hunde?

Det spørgsmål har en gruppe forskere fra Arizona State University jagtet i en af de største undersøgelser af sin art.

En af opdagelserne i det enorme datasæt var, at én bestemt miljømæssig faktor ser ud til at have fem gange så stor indflydelse på en hunds helbred end andre faktorer, som fx finansiel stabilitet, kotinuitet i hjemmet eller ejernes alder.

Opdagelsen udspringer af en undersøgelse lavet blandt intet mindre end 21.410 forskellige hundeejere, som blandt andet blev spurgt ind til faktorer, der både var målrettet hundeejerne selv og deres pelsede venner:

Blandt andet mængden af fysisk aktivitet, kostvaner, miljø, generelle helbred og medicin.

I selve analysen af hundeejernes svar udpegede forskene så fem forskellige miljøfaktorer, der er vigtige for en hunds generelle helbred.

De fem faktorer er i vilkårlig rækkefølge:

  • Hustandens samlede indkomst.
  • Ejerens alder.
  • Samvær med børn.
  • Samvær med dyr.
  • Stabilitet i nabolaget.

En af opdagelserne var, at hundenes miljø forudsagde deres sygdomsdiagnoser, fysiske mobilitet og generelle helbred - selv efter forskerne havde kontrolleret i forhold til alder og vægt.

Økonomisk modgang og modgang i husholdningen var fxforbundet med dårligere helbred blandt hundene og nedsat fysisk mobilitet, mens socialt samvær, som at leve med andre hunde, hang sammen med bedre helbred.

Flere børn, dårligere helbred

De fem miljøfaktorer havde forskellig vægt: Effekten af social støtte, som at leve sammen med andre hunde, var fem gange stærkere end økonomiske faktorer.

"Det viser, at ligesom mange sociale dyr - inklusive mennesker - kan det være rigtig vigtigt for hundens sundhed at have flere sociale ledsagere," lyder det fra ph.d-studerende Bri McCoy, som er en af forskerne bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

En af de mere overraskende opdagelser var, at der så ud til at være en negativ sammenhæng mellem hundens helbred og antallet af børn i en husstand, og at hunde fra husstande med højere indkomst fik flere sygdomsdiagnoser.

Forklaringen kan, ifølge forskerne, være at flere børn kræver mere tid, som hundeejerne så ikke kan bruge på deres hund. Mens årsagen til flere sygdomsdiagnoser med stigende indkomst måske kan skyldes bedre adgang til lægehjælp, som er nødvendig for at stille en diagnose i første omgang.

Undersøgelsen er udgivet i Evolution, Medicine and Public Health.