Shutterstock
mand drikker havvand fra sin hånd

Kan man drikke saltvand?

Det siges, at man som skibbruden lider en pinefuld død, hvis man begynder at drikke saltvand. Er det sandhed eller myte?

Havvand indeholder cirka 35 gram salt pr. liter, og drikker man meget, belastes nyrerne hårdt. I værste fald kan der opstå nyresvigt. Men nøjes man som skibbruden med at drikke en smule saltvand, kan det faktisk være med til at redde ens liv.

Det beviste den franske læge Alain Bombard, der tvivlede på den gængse visdom. Efter nogle forsøg, hvor han gennem en uge drak saltvand, kastede han sig i 1952 ud i det ultimative eksperiment: Han sejlede alene i en lille flåde tværs over Atlanterhavet uden drikkevand. Bombard klarede turen ved at opsamle regnvand og dug samt drikke nøje afmålte mængder havvand. Hans beregninger viste, at nyrerne kan udskille 12 gram salt i døgnet.

Det betyder, at en voksen højst må drikke en tredjedel liter havvand i døgnet. Bombards eksperiment er blevet kritiseret af andre forskere. Men ikke desto mindre modtog han mange breve fra taknemmelige skibbrudne, inden han døde i 2005.