Kur mod udbredt fordøjelsesproblem findes på de fleste køkkenhylder

Et generende maveproblem, som en stor del af befolkningen lider af, kan behandles med et krydderi.

Dyspepsi er kronisk eller tilbagevendende smerte eller ubehag i den øvre mave-tarm-kanal, og det kan være særdeles ubehageligt.

Lidelsen, som forekommer hos 20-40 procent af befolkningen, giver typisk tidlig mæthedsfornemmelse, kvalme, opkastning og oppustethed.

Normalt behandler man dyspepsi med protonpumpehæmmere eller PPI (proton pump inhibitors), som mindsker mavesyreproduktionen. Men forskere har nu fundet ud af, at en lige så effektiv behandling står på hylderne i de fleste køkkener.

Det drejer sig om gurkemeje, som er et helt almindeligt krydderi i madlavningen. Det indeholder aktivstoffet curcumin, som har anti-inflammatorisk og anti-bakteriel virkning.

Den dobbelt-blinde, placebo-kontrollerede undersøgelse, som er udført på 151 mænd og kvinder i alderen 18-70 år, viser, at gurkemeje-kapsler virker lige så godt som PPI-præparatet omeprazol.

De medvirkende personer blev delt i tre grupper, som fire gange dagligt fik hver sin behandling i 28 dage. En gruppe fik to store gurkemeje-kapsler (250 mg i hver) og en lille snydekapsel. En gruppe fik en lille omeprazol-kapsel (20 milligram) og to store snydekapsler. Og en fik gruppe fik en lille omeprazol-kapsel (20 mg) og to store gurkemejekapsler (250 mg i hver).

Kendte ikke indholdet

Alle deltagere i de tre grupper fik således en lille kapsel og to store kapsler fire gange dagligt men vidste ikke, hvad indholdet var.

Ved undersøgelsens begyndelse havde forsøgspersonerne i alle tre grupper lignende symptomer på dyspepsi, og deltagerne blev reevalueret efter henholdsvis 28 og 56 dage.

Alle patienterne i de forskellige grupper opnåede nogenlunde ens forbedring af deres symptomer. Men i betragtning af at gurkemeje i modsætning til PPI-præparater ikke giver bivirkninger, kan det fremover vise sig at være et mere sikkert behandlingsvalg.

Der er dog tale om en relativt lille undersøgelse, ligesom behandlingsperioden var forholdsvis kort, så der skal flere og større undersøgelser til for at kunne konkludere noget endeligt.

Alligevel er forskerne forhåbningsfulde og vurderer, at undersøgelsens resultater måske vil kunne retfærdiggøre brugen af gurkemeje i klinisk sammenhæng.