I begyndelsen af forsøget målte forskerne sværhedsgraden af deltagernes symptomer og kunne konstatere, at gruppen, der modtog lægemidlet, klarede sig 0,45 point bedre på en 18-points skala end placebo-gruppen.
Men selvom resultaterne, ifølge forskerne, er opmuntrende, skal vi stadig vente lidt med de helt store armbevægelser. Det forklarer overlæge og leder af den kliniske forskningsenhed på Nationalt Videnscenter for Demens i Danmark, Kristian Steen Frederiksen.
"Vi har kun resultaterne fra den pressemeddelelse, medicinalvirksomheden har sendt ud. Men ud fra dem er jeg forsigtig optimist. Medicinen ser ud til at have en effekt både på sygdomsudviklingen og de typiske symptomer, som patienternes hukommelse, og hvor godt de fungerer i dagligdagen,” siger han.
Kan blive første skridt
Lecanemab er et såkaldt antistof, der målrettet angriber proteinet beta-amyloid, som klumper sig sammen omkring hjernecellerne, og blandt nogle forskere menes at være årsagen til alzheimer.
Dermed minder medicinen om lægemidlet Aduhelm, som er godkendt i USA. Men i modsætning til Aduhelm angriber Lecanemab også de beta-amyloid-proteiner, som endnu ikke er klumpet sammen.
Og viser det sig, at resultaterne fra de foreløbige forsøg holder stik, kan lægemidlet blive det første i Europa, der ikke bare mildner symptomerne, men også bremser sygdommens udvikling.
"Jeg tror ikke, vi kommer til at kunne tilbyde en behandling, der helt sætter sygdommen i stå med det her lægemiddel. Men det kan blive første, vigtige skridt mod, at vi kan tilbyde det engang i fremtiden, siger Kristian Steen Frederiksen.
Forsker: Her er tidsperspektivet
Virksomhederne bag stoffet forventer at søge om godkendelse hos den amerikanske sundhedsmyndighed, FDA, ved udgangen af marts 2023.
Og selvom flere patienter måske er ivrige efter at få fingrene i lægemidlet, kan der, ifølge Kristian Steen Frederiksen, gå et stykke tid, inden medicinen potentielt lander på det europæiske marked.
"Vi skal nok hen i 2024, før vi kan behandle de første patienter. Og det er vigtigt at huske, at det formentlig langt fra bliver tilbudt til alle patienter med alzheimer, da undersøgelsen er lavet på patienter, som er i en tidlig fase af sygdommen. Derfor ved vi heller ikke om de patienter, der er på de senere stadier, vil have gavn af midlet," siger han.