Shutterstock

Lovende resultater for behandling af kronisk kvindesygdom

Lidelsen rammer op mod 10 procent af alle kvinder i den fødedygtige alder. I årevis har millioner efterlyst en virkningsfuld behandling.

En ny behandling mod endometriose ser ud til at kunne gøre det, som eksisterende behandlinger hidtil ikke har kunnet.

Nemlig at formindske de læsioner og sammenvoksninger, som millioner af kvinder på verdensplan er plaget af som følge af den kroniske sygdom.

Behandlingen er i skrivende stund ved at blive afprøvet på mennesker, skriver New Scientist.

Det sker, efter japanske forskere har fremlagt lovende resultater baseret på forsøg med aber. De er udgivet i Science Translational Medicine.

Behandling blokerer særligt protein

Endometriose er en kronisk betændelsestilstand, hvor væv af samme type som slimhinden i livmoderen også sidder uden for livmoderen. Som regel vil det sidde inde i bækkenet, men i sjældne tilfælde også andre steder i kroppen.

Sygdommen rammer omkring én ud af 10 kvinder i den fødedygtige alder og kan forårsage voldsomme smerter og infertilitet.

De japanske forskere fandt ud af, at endometriosevæv indeholder forhøjede niveauer af et særligt gen kaldet IL8, som producerer et inflammatorisk protein, der går under navnet interleukin-8.

Den opdagelse fik forskerne til at spekulere på, om man ved at blokere for det specifikke protein kunne reducere den inflammation, der er forbundet med endometriose - og måske endda bremse udviklingen af sygdommen.

For at afprøve deres teori udviklede forskerne et antistof, der hæmmer det inflammatoriske protein.

Derefter fremkaldte de kirurgisk endometriose hos en gruppe makakaber ved at flytte væv fra deres livmoderkirtel til andre steder i bækkenet for på den måde at efterligne endometriose-læsioner hos mennesker.

Endometriose er en kronisk betændelsestilstand, hvor væv af samme type som slimhinden i livmoderen (endometrium) også sidder uden for livmoderen. Dette væv kan sidde i æggelederne, på æggestokkene, bughinden, tarme eller urinblæren og i meget sjældne tilfælde kan endometriose også findes andre steder i kroppen.

© Shutterstock

Elleve af aberne fik en indsprøjtning med antistoffet hver fjerde uge i seks måneder i streg, mens seks aber fik placebo.

Ved undersøgelsens afslutning var endometriose-læsionerne hos de behandlede aber skrumpet til omkring halvdelen af deres oprindelige størrelse, mens vævet i placebogruppen fortsatte med at vokse.

Endometriose behandles normalt med hormondæmpende medicin, som kan mindske læsionerne, men som til gengæld kan forårsage bivirkninger som hovedpine og humørsvingninger. De forhindrer også menstruation, hvilket gør dem uegnede for kvinder, der forsøger at blive gravide.

Kirurgi kan også være en mulighed, men man risikerer, at endometriosevævet vender tilbage.

Derfor ser de japanske forskere lovende takter i antistofbehandlingen, som i øjeblikket bliver testet på en række frivillige japanske kvinder med og uden endometriose.

Ifølge WHO lider omkring 190 millioner kvinder på verdensplan af endometriose.

Nogle forskere estimerer, at der ikke er gjort nogle større fremskridt på behandlingsfronten gennem de seneste 25 år.