Luftforurening dræber millioner storbyboere hvert år

Smog er ikke til at spøge med. Hvert år forårsager luftforurening en tidlig død for op mod 7,2 millioner mennesker på verdensplan. Heldigvis er det nemt at tjekke, om byens luft er sikker at indånde, inden du tager på storbyferie.

© Getty Images

Luftforurening er lige nu et af verdens mest alvorlige miljøproblemer. Eksperter har estimeret, at 7,2 millioner mennesker hvert år lider en for tidlig død som følge af smog i luften.

Samtidig finder forskere hele tiden nye, alarmerende sammenhænge mellem alvorlige sygdomme og eksponering for forurenet luft.

Luftforurening skader hjernen

Senest har en undersøgelse ledet af forskere fra University of Southern California kunnet konkludere, at smog er skyld i hele 21 procent af alle demenstilfælde i verden.

Årsagen er, at partiklerne i smog kan være så små, at de kan trænge ind i kroppen fra luftvejene, og rejse langs nervebanerne, hvor de til sidst ender i hjernen.

Her kan de udløse betændelse og immunreaktioner, der svarer til dem, der er årsag til alzheimers sygdom og demens i mennesker.

Forskere har desuden fundet beviser for, at smog kan forårsage alt fra diabetes til indlæringsvanskeligheder hos børn og overvægt.

Kort viser smogfare

Problemet er mest alarmerende i verdens storbyer, og derfor har projektet The World Air Quality Index siden 2007 samlet data fra målestationer placeret i byer over hele verden i et interaktivt kort, så det er nemt at få et overblik over den aktuelle forurening.

© The World Air Quality Index project

Kortet gør brug af en skala for luftkvalitet, der anvendes af miljømyndigheder over hele verden. Skalaen er inddelt i seks grader af alvorlighed, der går fra grøn til mørkerød. Hvis du er på vej på storbyferie, kan du søge din destination frem og tjekke om luften er sikker at indånde.